Flaskemager får Skandinaviens første crowdfunding-lån

Virksomheden Retap har i løbet af de sidste to uger hentet 200.000 kroner til finansiering af nye ekspansionsplaner via crowdfunding-platformen Lendino. Det er det første lån af den slags i Skandinavien.

Lars Brøndum er partner og medstifter af virksomheden Retap, der har brugt crowdfunding til at finansiere en ekspansion i USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ambitionen om et USA-eventyr har gjort flaskeproducenten Retap til den første skandinaviske virksomhed, der har fået lån via en etableret crowdfunding-platform.

Retap laver miljøvenlige designerflasker, der er beregnet til at tappe vand fra hanen, og havde brug for 200.00 kroner til at finansiere en ekspansion på det amerikanske marked. Men fordi virksomheden ikke på forhånd har kunder i USA, var det ikke muligt at få garantier via Eksportkreditfonden.

Og crowdfunding viste sig ifølge partner og medstifter af Retap, Lars Brøndum at være en bedre løsning end at gå i banken.

»Til trods for, at det er et ret beskedent beløb, så kræver banken forretningsplaner osv. Og vi mente, at når det drejede sig om et beløb af den her størrelse, så skulle vi også passe på med at bruge for mange interne ressourcer,« siger han og fortsætter:

»Det her er bare en mere ligefrem metode, og det endte også med at være en billigere løsning, siger Lars Brøndum.

Første platform for crowdfunding-lån

Der er flere forskellige typer af crowdfunding, som meget kort fortalt dækker over, at flere i fællesskab er med til at finansiere en virksomhed, et projekt eller et konkret produkt.

Men Lendino der blev stiftet sidste år er den første markedsplads for lånebaseret crowdfunding (peer to peer-finansiering) i Skandinavien.

Markedspladsen vil være bindeled mellem investorer og virksomheder og formidler lån på op til to millioner kroner til små - og mellemstore virksomhederne. Lånene bliver givet via lånebeviser, hvor investorerne får en årlig rente på mellem 5-15 procent, alt afhængig af risikoen.

Indtil videre er det altså kun Retap, der har finansieret et lån via Lendinos platform. De 200.000 kroner blev hentet hjem fra en større gruppe investorer, efter at have været udbudt i godt en uges tid.

Men ifølge Lendinos administrerende direktør Asger Trier Bing er der stor interesse i markedet.

»Vi har omkring 100 virksomheder, der har skrevet sig op, og vi har også allerede en del registrerede investorer, der gerne vil være med til at finansiere lånene, fordi de får en højere rente, end hvis de investerer i alternative produkter,« siger han.

Lendinos estimat er, at markedet for lånefinansieret crowdfunding i Danmark i øjeblikket har et potentiale på mellem en og to milliarder kroner.

»Og vi vurderer, at det kan blive 10 gange større i fremtiden, når der bliver konsensus om, at det er en god måde at finansiere virksomheder,« siger Asger Trier Bing

Næsten gang bliver det måske en halv million

I flaskeværkstedet hos Retap har Lars Brøndum mod på at bruge crowdfunding til finansiering af nye og større projekter. Ifølge direktøren var lånet på 200.000 kroner en strømpil ud i markedet for at se, om investor-interessen var til stede.

»Men når vi nu begynder at afdrage efter aftale på det her lån, så er der ikke noget problem i, at vi lægger et nyt lån op for Retap som måske kunne være på en halv eller hel million kroner,« siger han.

Ifølge direktørens egne beregninger har virksomheden konkret sparet 4000 kroner i renter på lånet på de 200.000 kroner ved at vælge crowdfunding frem for at bruge af sin kassekredit, som ville være alternativet.

Og det argument har han også tænkt sig at tage med til forhandling i banken.

»Vi har mulighed for at give banken noget konkurrence på, hvad deres tilbud til os er. Jeg tror, at alle iværksættere håber, at bordet vender lidt igen, fordi man er lidt klemt af de banker.«