Finske medier går amok over Nokia-salg

Det er et finsk nationalklenodie, der skifter hænder med Microsofts køb af Nokia, og salget oversvømmer nyhedsfladen på de finske medier.

Nokia fylder meget i den finske selvforståelse og salget til Microsoft får massiv opmærksomhed i medierne. Her et billede fra Helsinki. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKKO STIG
Svenske prinsesse Madeleines graviditet er den eneste anden nyhed som får en lille smule spillerum på de finske netmedier tirsdag.
Ellers er det Nokia Nokia Nokia.

På landets største avis, Helsingin Sanomats hjemmeside handler de ti første nyhedshistorier om mobilgigantens bryllup med Microsoft. På Ilta-Sanomats hjemmeside er billedet det samme. Otte historier om Nokia - og så én om Madeleine.

Og der er også meget på spil for Finland.

Nokia er en vigtig del af den finske selvforståelse og flere medier herunder Ilthaleti.fi citerer selskabets bestyrelsesformand Risto Siilasma for, at beslutningen om salget har været en af de mest udfordrende i hans karriere.

Se også billederne: 150 år med Nokia - fra papirmølle til Microsoft

Derudover en den store bekymring de finske arbejdspladser. Mobilproducenten har hovedsæde i den finske by Espoo tæt på Helsinki, men frygten er, at Microsoft med tiden vil trække virksomheden med sig over Atlanten.

Samlet beskæftiger Nokia Group 98.000 ansatte - heraf 35 procent i Finland. Microsoft har meddelt, at den amerikanske it-gigant overtager 32.000 medarbejdere heraf 4.700 i Finland.

En hel stribe live-blogs følger pressekonfernecen med Microsofts topchef Steve Balmer og laver overskrifter ud hans melding om, at Finland fortsat skal være selskabets kerne i Europa. Det gælder blandt andet hbl.fi.

Endelig citerer Kalevi.fi analytikeren Tony Nygrén fra Marketvision for, at opkøbet sandsynligvis vil føre til billigere telefoner. Synergieffekterne mellem de to virksomheder, vil føre til lavere omkostninger og gøre det muligt at sænke priserne, vurderer han.

Microsoft og Nokia har samarbejdet siden 2011, for eksempel er smartphonen Lumias indmad produceret af Microsoft.

Opkøbet faldt på plads natten til tirsdag, og Microsoft køber stort set hele Nokias Devices & Services-forretning samt diverse patenter og licenser. Prisen er samlet 5.440 millioner euro eller 40,6 milliarder danske kroner.