Femstjernet vækstkurs for danske gourmetforretninger

En undersøgelse viser, at de danske producenter af luksusvarer befinder sig i en branche, hvor den samlede bruttofortjeneste er skudt i vejret de seneste to år.

Foto: Kim Haugaard

Danske forbrugere hiver gerne lidt ekstra mønter op ad lommen for en lidt bedre kvalitet i en hverdag, der ellers er præget af discount og tilbudsjagter.

Det viser en brancheanalyse, Berlingske Research har lavet blandt 37 af de største virksomheder i branchen. De er udvalgt ud fra deres aktivmasse, omsætning og antal medarbejdere.

Virksomhederne er stærkt kørende, når det gælder om at generere indtjening. Siden 2011 og frem til 2013 er den samlede brutto-fortjeneste for branchen steget med 200 millioner kroner svarende til 52 procent. Og årets resultat følger trop med en stigning på 49 procent i samme periode.

Udviklingen undrer ikke Louise Byg Kongsholm fra pej gruppen, der er ekspert i forbrugertrends i detailhandlen.

Det er nemlig specialiteter, der er mere spændende at købe end de dagligvarer, forbrugerne ellers lægger i kurven:

»Alle basisvarer køber danskerne allerhelst til discountpriser, og derfor vil forbrugerne gerne betale lidt ekstra for de små ting, der skal krydre tilværelsen lidt som eksempelvis den gode chokolade, bøf eller rødvin,« siger hun og tilføjer, at det er en tendens, der vil fortsætte i branchen for luksusvarer.

Men det er nogle få, store virksomheder, der sørger for væksten. Det er især Lagkagehuset, der tager en stor bid af kagen og udgør 33 procent af markedet. Derudover står luksusbrands som chokoladeproducenten Summerbird, vinforhandleren Kjær & Sommerfeldt samt de to konfektureproducenter Peter Beier Chokolade og Johan Bülow tilsammen for den anden tredjedel af markedet, mens de resterende, mindre virksomheder kæmper om den øvrige markedsandel.

Udviklingen finder sted, fordi de danske forbrugere generelt har flere penge mellem hænderne nu end for få år siden, og fordi de tør bruge dem, mener Louise Byg Kongsholm:

»Det handler om at forsøde den ellers lidt kedelige leverpostejtilværelse og få en smag af det luksusliv, vi havde før krisen. Det er til at overskue rent økonomisk med en bøtte Bülow-lakrids eksempelvis. Det er en luksus, vi alle kan have adgang til og nyde godt af,« siger hun.

I følge Louise Byg Kongsholm er en af forklaringerne på gourmetforretningernes succes, at flere og flere forbrugere køber deres dagligvarer som eksempelvis tandpasta og rugbrød i discountbutikker. Det handler om at købe ind til billigst mulige penge, hvilket står i skarp kontrast til specialbutikkernes høje kvalitet og service, som forbrugerne derfor er klar til at betale lidt ekstra for, så hverdagen forsødes.

Men luksusbutikkerne kan stadig ikke helt komme uden om, at prisen fortsat er en væsentlig faktor.

»Den gode bøf eller den gode flaske vin skal ligge inden for en overskuelig pris. Det er ikke noget, der skal koste tusindvis af kroner,« vurderer Louise Byg Kongsholm.

Det er ikke kun private, der er klar til at købe de danske virksomheders specialvarer. Også i hotel- og restaurationsbranchen har man fået øjnene op for de danske luksusbrands. Hos hotel- og resturationsbranchens hovedorganisation Horesta oplever man en stor interesse for kvalitetsvarer blandt de store hotelkæder og ikke mindst blandt de danske gourmetrestauranter:

»Hvor man i kriseårene var nødt til at spare mere, ser vi i øjeblikket danske restauranter og hoteller, der udvikler meget på koncepterne. De køber i stigende grad kvalitetsvarer hos specialleverandører, og der er et øget fokus på økologi og kvaliteten af råvarerne,« siger administrerende direktør i Horesta, Katja Østergaard.

Udviklingen er sket i takt med, at danske gourmetrestauranter begyndte at få international succes, mener hun.

Blandt andet satte det skub i efterspørgslen på kvalitet, at restauranten Noma fik en Michelin-stjerne.