Falske regnskaber koster IT-gigants topfolk jobbene

Toshibas topchef, tidligere topchef og mere end halvdelen af bestyrelsen ventes at gå af efter at have pumpet regnskaberne kunstigt op.

Toshibas topchef og bestyrelsesformand, Hisao Tanaka, bukker ved en pressekonference tidligere i år. Nu ventes han og store dele af ledelsen at træde tilbage oven på en regnskabsskandale. Arkivfoto: Toru Hanai, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En regnskabsskandale i milliardklassen koster nu topchefen og mere end halvdelen af bestyrelsen for den japanske elektronikgigant Toshiba deres stillinger.

Topchef Hisao Tanaka og flere andre ledende medarbejdere ventes at træde tilbage på den årlige generalforsamling til september efter at have pumpet koncernens overskud op med 200 milliarder yen eller 10,9 milliarder kroner i fem år frem til marts 2014, oplyser flere medier og nyhedsbureauer.

Tanaka, der også er formand for bestyrelsen, og næstformand Norio Sasaki vil påtage sig skylden for skandalen, efter at Toshiba har fået assistance udefra til at gennemgå regnskaberne. Gennemgangen viser ifølge medierne, at topfolkene har haft andel i uregelmæssighederne. De skal have beordret underordnede til at udskyde tab i infrastrukturforretningen.

Årsregnskab kan ikke afsluttes

Toshiba meldte offentligt ud om uregelmæssighederne i april, to måneder efter at de japanske myndigheder havde krævet en gennemgang af regnskaberne. Undersøgelserne har betydet, at Toshiba ikke har kunnet afslutte sit årsregnskab eller udbetale udbytte til aktionærerne.

Teorien er, at følgerne af katastrofen i 2011 på Fukushima-atomkraftværket fik topfolkene i Toshiba til at sætte alt for aggressive mål for nogle dele af forretningen og opfordrede til at undervurdere omkostningerne og omvendt hæve forventningernt til indtjeningen.

En talsmand fra Toshiba siger, at der endnu ikke er truffet beslutninger i sagen.

Undersøgelse fremlægges i næste uge

Den japanske finansavis Nikkei skriver, at Toshiba ventes at meddele Hisao Tanakas afgang, når undersøgelsen fremlægges i næste uge.

Toshiba, der er bedst kendt for sin produktion af PCer, TV-apparater og eksterne harddiske, er et konglomerat, som også laver udstyr til atomkraftværker, husholdningsapparater, medicinsk udstyr og logistik. Koncernen er grundlagt i 1938 og havde i 2014 lige over 200.000 ansatte på verdensplan.

Den 64-årige Hisao Tanaka kom til koncernen i april 1973, en måned efter at have afsluttet sin uddannelse, og har stået i spidsen for Toshiba siden juni 2013, hvor han overtog ledelsen fra den nu 66-årige Norio Sasaki, som havde regeret siden juni 2009.