Kinesisk gigantopkøb af mikrochips brolagt med forhindringer

Det skorter ikke på udfordringer for statsejet, kinesisk selskabs historisk store opkøbsplan i USA.

Den amerikanske chipproducent Micron Technology er opkøbsmål for sin kinesiske, statsejede konkurrent Tsinghua Unigroup, som ventes at ville byde 23 milliarder dollars - i givet fald den hidtil største kinesiske overtagelse af et amerikansk selskab. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historiens største kinesiske overtagelse af et amerikansk selskab bliver en realitet, hvis Kinas største producent af hukommelseschips overtager sin amerikanske konkurrent Micron Technology for 23 milliarder dollars.

Det statsejede Tshinghua Unigroup skal ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal være parat til at overtage Micron Technology, der er USAs største producent af hukommelseschips og verdens femtestørste på området, og har ifølge en kilde allerede lagde et bud på Micron, hvilket Micron dog selv afviser uden at ville kommentere oplysningerne yderligere.

Micron-aktien er halveret i værdi siden nytår.

Sikkerhed bliver vurderet

Det er dog, ifølge den britiske finansavis Financial Times, endnu uklart, om et køb vil kunne gå igennem eller vil blive blokeret, fordi det anses for en sikkerhedstrussel. USA og Kina har gennem de senere år haft flere sammenstød og anklager hinanden for hackerangreb og spionage. Hukommelseschips er ikke blot en del af f.eks. smartphonetelefoner men bruges også i militært udstyr, og Kina står ikke stærkt på udviklingen, hvorfor regeringen i Beijing ønsker at være mere selvforsynende på området.

Den amerikanske Komité for Udenlandske Investeringer i USA (CFIUS), som blandt andet har deltagere fra forsvars-, justits- og udenrigsministeriet, har tidligere blokeret for flere kinesiske opkøbsforsøg. Komitéen rykkede også ud med advarsler mod udstyr fra IT-giganterne Huawei og ZTE, som blev kaldt en trussel mod den nationale sikkerhed.

Omvendt fik den kinesiske teknologigigant Lenovo i 2014 lov til at købe IBMs division for mindre servere, sådan som Lenovo også i 2005 overtog hele IBMs PC-produktion, hvilket i dag har gjort Lenovo til verdens største PC-producent.

Kan udløse en priskrig

Micron producerer blandt andet DRAM-hukommelse til computere og andet elektronisk udstyr samt SSD-harddiske. En stor del af produktionen sker i USA, men også i Singapore og på Taiwan finder produktion sted. I Kina har Micron en enkelt fabrik, som samler produkterne. Siden 2006 har Micron arbejdet tæt sammen med den amerikanske chipproducent Intel.

Tsinghua Unigroup købte for to måneder siden aktiemajoriteten i IT-giganten Hewlett-Packards kinesiske servervirksomhed for 2,3 milliarder dollars. I de seneste to år har Tshinghua også købt de kinesiske producenter af mobilchips Spreadtrum og RDA Electronics, mens Intel sidste år investerede 1,5 milliarder dollars i Tsinghua selv.

En kinesisk overtagelse af Micron vil kunne udløse en priskrig på markedet for hukommelseschips, som lige nu domineres af sydkoreanske Samsung Electronics og SK Hynix, japanske Toshiba og så Micron, skriver nyhedsbureauet Reuters. Samsung og Hynix sidder tilsammen på næsten 70 procent af markedet for DRAM-chips, som midlertidigt lagrer data i computere og mobilt udstyr. På markedet for flashhukommelseschips sidder Samsung og Toshiba på 53 procent efterfulgt af Sandisk og Micron.