Europæiske banker slagtet i Brexit-blodbad

Europæiske storbanker bliver pryglet sønder og sammen på aktiemarkederne efter briternes farvel til EU. Hele otte betydningsfulde banker rundt om i Europa falder med omkring 20 pct. på børser i Spanien, Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

Der var dømt ragnarok på de europæiske aktiemarkeder, hvor europæiske pengeinstitutter fra både Storbritannien, Spanien, Tyskland og Frankrig fik store stryg. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUSSELL BOYCE

Der er dømt ragnarok på de europæiske aktiemarkeder, hvor europæiske pengeinstitutter fra både Storbritannien, Spanien, Tyskland og Frankrig får store stryg. Hele otte europæiske banker falder fredag formiddag med omkring 20 pct. I feltet af bankaktier, der får massive prygl, finder man prominente navne som Barclays, Banco Santander, Société Générale og Deutsche Bank.

Ifølge Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg hos Nordea, skyldes de store kursfald en frygt for, at en række europæiske banker kan blive ramt af »finansiel stress«.

»Det er typisk de banker, som har de svageste balancer, som er mest udsatte i den her situation. Når vi kigger på Sydeuropa, kan vi se, at rentespændet til Tyskland vil blive udvidet i løbet af dagen. De tyske renter falder, mens de sydeuropæiske renter omvendt vil stige. Det er selvfølgelig også et element, der rammer de sydeuropæiske bankers balancer, fordi de kommer til at betale mere for at få fat i likviditet,« siger Tine Choi Danielsen.

De massive aktiefald hos de europæiske bankaktier bringer mindelser frem om den globale finanskrise, der regnes som den værste finansielle krise siden den store depression i 1930'erne.

De voldsomme prygl til de europæiske banker virker dog noget overgjorte, vurderer Tine Choi Danielsen. Hun mener, at investorernes skræk for bankaktier kan tilskrives en form for umiddelbar frygt og usikkerhed.

»Investorer er enormt gode til at finde de svageste led,« siger Tine Choi Danielsen.

Også de danske bankaktier har det svært fredag formiddag, men klarer sig dog langt bedre end flere af de europæiske kolleger. Både Danske Bank, Nordea og Jyske Bank falder i omegnen af 6 pct.