Økonomer: Chokbølger og uro vil hærge aktiemarkederne

Det britiske farvel til EU giver kæmpe knas på de globale aktiemarkeder. Økonomer forudser en dag med kaos, voldsom uro og blodbad på de internationale finansmarkeder. Den tyske børs står til historisk fald på 9,3 procent.

Foto: TOBY MELVILLE. De europæiske aktiemarkeder vil rasle ned i kølvandet af det britiske nej til EU.
Læs mere
Fold sammen

Der er lagt op til voldsomme kursfald på de europæiske aktiemarkeder, når handlen bliver skudt i gang fredag morgen. Det vurderer en række økonomer og strateger, der forudser, at de europæiske investorer går en sort dag i møde.

»Vi kommer til at se meget, meget stor uro. Vi kan se, at pundet er styrtdykket. Det samme vil ske med de europæiske aktier,« siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg hos PFA.

Hos Sydbank lyder det fra cheføkonom Jacob Graven, at der vil blive sendt chokbølger igennem de finansielle markeder.

»Når markederne åbner i Europa vil vi uden tvivl opleve et blodbad på aktiemarkederne. Vi forventer kursfald rundt om i Europa på 5-15 procent i løbet af dagen. Det kan dermed blive et af de største kursfald på en enkelt dag nogensinde«, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Sydbank-økonomen vurderer, at det britiske farvel til EU vil skabe stor usikkerhed om fremtiden for Europas økonomi.

I Nordea Liv & Pension peger investeringsdirektør Anders Schelde på, at de danske pensionsopsparinger vil blive hårdt ramt fredag.

»Lige nu og her får vi et slag ind på vores pensionsformuer med de faldende aktiekurser. Til gengæld får vi nok et yderligere dyk ned på renten, hvilket nok er det, de fleste danskere kommer til at mærke i hverdagen,« siger Anders Schelde.

Det store tyske DAX-indeks står til at falde med mere end 9 pct.