EU sender signal om Telia-/Telenor-fusion

Længe diskuteret opkøb i Spanien kan kun ske med betingelser, siger EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har godkendt en telefusion i Spanien på visse betingelser - et signal til den forestående Telia-/Telenor-fusion i Danmark. Arkivfoto: Julien Warnand, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Kun med betingelser har EU-Kommissionen godkendt en længe diskuteret fusion mellem to spanske teleselskaber, og det kan blive et vink om, at også den planlagte fusion mellem Telia og Telenor i Danmark ikke bare går igennem.

EUs konkurrencekommissær, tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), har tirsdag sagt god for, at France Télécoms mobilselskab Orange kan købe det spanske teleselskab Jazztel. Men der følger en række betingelser med, som skal sikre, at der fortsat er effektiv konkurrence på markedet for faste internetforbindelser i Spanien.

Vestager: Ikke højere priser

Jazztel indledte for nylig forhandlinger for at sælge sit fibernet fra for dermed selv at kunne blive overtaget af Orange i en handel til 3,4 milliarder euro, som siden september 2014 har afventet en godkendelse i EU.

Orange har lovet, at nye konkurrenter vil kunne leje sig ind på netværket i Spanien, hvilket fjernede EU-Kommissionens første bekymringer.

»En meget vigtig ting før accepten af Oranges overtagelse af Jazztel var at sikre, at forbrugerne i Spanien ikke vil lide under højere priser for fast internetadgang. Med afhjælpningsforanstaltningerne i denne fusion vil en ny spiller kunne komme ind på markedet og konkurrere lige så stærkt, som Orange og Jazztel kan i dag,« siger Margrethe Vestager i en kommentar til afgørelsen.

Orange og Jazztel er tredje- og fjerdestørste udbyder af faste internetforbindelser i Spanien.

Vil spare 800 mio. om året

Margrethe Vestager skal 2. september afgøre, om svensk-finske Telia og norske Telenor - begge blandt verdens ti største mobilselskaber - kan få lov til at slå deres forretninger i Danmark sammen, sådan som de annoncerede i december 2014. Fusionen er ifølge selskaberne afgørende for, at de kan overleve i Danmark, hvor konkurrencen med især TDC er særdeles hård. TDC er - helt unikt i Europa - størst på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser.

Fusionen vil gøre Telia/Telenor stort set lige så stor som TDC på mobilområdet, men TDC vil fortsat ligge langt foran dem på de øvrige områder. Telia/Telenor forventer at kunne spare omkring 800 millioner kroner om året, når de kan dele regningen. I forvejen har de to slået deres mobilnet i Danmark sammen.

Hvis fusionen bliver godkendt, vil der være meget langt ned til nærmeste lillebror, nemlig »3«, der sidder på omkring 13 procent af det danske mobilmarked. Derfor har flere analytikere tilkendegivet, at de kun tror på en EU-godkendelse med betingelser - f.eks. at »3« skal kunne få adgang til Telias/Telenors net i områder, hvor »3« ikke selv står så stærkt.

»Økonomisk overkommelige priser«

Margrethe Vestager meldte i marts generelt ud, at telefusioner ikke må gå ud over, at kunder skal kunne få gode priser. Forbrugerne skal fortsat være sikker på »økonomisk overkommelige priser«, sagde hun til den britiske finansavis Financial Times.

EU-Kommissionen er netop nu ved at gennemføre endnu en spørgerunde blandt Telias og Telenors konkurrenter for at få klarlagt, hvor man ser mulige problemer, der skal løses.