EU lægger pres på banklande

Snyd med skatten og hvidvaskning af penge skal til livs, siger EU-Kommisionen, som ønsker bedre udveksling af skatteinformationer mellem unionens lande.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles: Bankhemmeligheden, som blandt andre alpelandet Schweiz vogter nidkært over, må aldrig blive en undskyldning for at holde hånden over lyssky, svigagtige forretninger.

Det mener László Kovács, EU's skattekommissær, som nu presser på for mere gennemskuelighed, informationsudveksling og "retfærdig konkurrence" på skatteområdet.

- Vi skal ikke bruge bankhemmeligheden som undskyldning for pengehvidvaskning og skattesvig igennem af bagvejen, siger han på præsentationen af EU-Kommissionens nye skatteplan.

Det står allerede nu klart, at Belgien, Østrig og Luxembourg ikke ønsker automatisk udveksling af skatteinformationer.

- De har valgt en anden løsning. Men det er en overgangsløsning, siger László Kovács.

Fristen udløber nemlig, når de fem andre europæiske banklande - Schweiz, Monaco, Lichtenstein, Andorra og San Marino - vil begynde at udveksle informationer på anmodning, lyder det.

- Og dem vil vi snart begynde drøftelser med, siger skattekommissæren, som også fortæller, at han ikke "vil bryde sig om", at EU-lande havner på sorte eller grå lister over skattely.

Kommissionen præsenterer sit skatteforslag for EU's finansministre i starten af næste uge.

/ritzau/