Skatteflugt kan koste milliarder

Det kan koste den norske finansmand Stein Erik Hagen omkring 2,35 mia. kroner, hvis han som annonceret flytter formuen til Schweiz, lyder det fra norsk skatteekspert.

Foto: Haakon Mosvold Larsen / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsvirksomheden Canica, som den norske milliardær Stein Erik Hagen, står bag, flytter hovedkontoret til Schweiz. Sådan lød finansmanden udmelding i sidste uge til den norske avis Aftenposten.

Det er børnene, der ejer størstedelen af aktierne i selskabet, der flytter væk fra Norge for at slippe for skatterme, men det kan meget vel blive en dårlig forretning, mener skatteekspert.

”At Hagen virkelig vil flytte hovedkontoret er noget, jeg næsten tvivler på. Den eneste fordel kan være at slippe for eller betale mindre selskabsskat. Men det kan ende som tab i stedet for gevinst,” siger advokat Espen Nordø med speciale i internationale spørgsmål til den norske avis E24.

Det koster at flytte hovedkontoret
Det er juridisk umuligt at flytte hovedkontoret til udlandet. Stein Erik Hagen må derfor oprette et moderselskab i Schweiz og nedlægge det hovedkontor, Canica har i dag, forklarer skatteeksperten.

For at det kan ske må ejerskabet af aktierne blive flyttet fra Canica AS til Canica GMDA, det Schweiziske AS. Dernæst må det gamle selskab sælge aktierne.

Canica AS blev oprettet for 15 år siden og havde en egenkapital på cirka 84 mio. kroner. Siden er aktierne steget til en værdi af cirka 8,4 mia. kroner, hvilket altså svarer til gevinsten, når aktierne bliver solgt fra det gamle til det nye selskab.

De tre børn skal dog beskattes af gevinsten med 28 pct. og det svarer til 2,35 mia. kroner, forklarer skatteeksperten, som samtidig understreger, at tallene er cirkatal.

Skattesmækket kan dog undgås, hvis børnene venter med at overføre aktierne, til de har boet i Schweiz i fem år.