EU klar til at regulere Skype og Facetime

Onlinetjenester, som tilbyder muligheden for at tale med andre, skal betragtes på linie med teleselskaber og reguleres, lægger EU-Kommissionen op til.

Med onlinetjenester som Microsofts Skype og Apples Facetime kan man tale over internetforbindelsen med andre - med eller uden billede på samtalen. Arkivfoto: Susana Vera, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Onlinetjenester som Skype, Facetime og WhatsApp, der gør det muligt at ringe andre op via internetforbindelsen og tale med dem, vil fra efteråret blive mødt med nye krav fra EU, som vil regulere tjenesterne på samme måde, som traditionelle teleselskaber reguleres.

Dermed strammer EU grebet om de overvejende amerikanske virksomheder, som er dominerende på netop onlinekommunikation. Skype ejes i dag af Microsoft, der er verdens største softwareleverandør, Apple står bag Skype-pendanten Facetime, mens WhatsApp er en del af Facebook-imperiet.

EU: Sikkerhed og fortrolighed

EU vil ifølge den britiske finansavis Financial Times i september fremlægge de nye krav om, at også onlinekommunikationen skal følge de »regler om sikkerhed og fortrolighed«, som traditionelle teleselskaber skal leve op til. Dog vil samtaler, som ikke går til telefonnumre, altså mellem to Skype-brugere, ikke blive en del af kravspakken. I øjeblikket ligger samtaler over netforbindelsen i en gråzone, og de store europæiske teleselskaber har i lang tid arbejdet intenst bag linierne for at få dem reguleret. Telegiganterne føler, at konkurrencen er ublu nu.

Skype er gennem flere år den største udbyder af udlandstelefoni, fordi man over netforbindelsen kan ringe til dels andre Skype-brugere, dels ringe ud til almindelige telefonnumre men til væsentligt lavere takster end hos teleselskaberne, der derfor mener, at deres forretning undermineres, når lovkravene ikke er ens. Onlinetjenesterne kan også bruges til at udveksle beskeder igennem i stedet for, at man sender traditionelle SMSer, som går via teleselskabernes net.

Ifølge Financial Times vil de nye krav blandt andet gå på, hvordan Skype, WhatsApp og andre selskaber »lever op til anmodninger fra efterretningstjenester og i måderne, hvorpå selskaberne kan tjene penge på kundedata«.

Frankrig overvejer allerede indgreb

Ændringerne er en del af en opstramning af telereguleringen i EU, som skal skubbe på, at mange flere får adgang til hurtige internetforbindelser og dermed kan udnytte potentialet, som kan skabe store, nye forretninger. Samtidig vil EU ensrette styringen af televerdenen og internetkonkurrenterne. Samtidig strammer EU databeskyttelsen og gør den ens for alle 28 EU-lande. Denne bedre sikring af privatlivets fred skal også gælde onlinekommunikation.

Den franske post- og telestyrelse, Arcep, er allerede i gang med at overveje, om man i september vil tvinge selskaber som Google, Viber og Skype til at blive registreret som teleudbydere og dermed skulle opfylde lovgivningen på området.