EU godkender Mærsk-køb

EU-kommissionen har godkendt, at A.P. Møller-Mærsk køber det svenske produkttankskibsrederi Broström.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
"Efter en gennemgang af sagen har Kommissionen konkluderet, at transaktionen ikke vil medføre nogen væsentlig forringelse af konkurrencen inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) eller større dele heraf," hedder det i meddelelsen fra Kommissionen.

Konklusionen er nået til trods for, at Broström og Maersk Tankers har overlappende aktiviteter på flere markeder inden for tankskibssektoren.

Kommissionens undersøgelse viste imidlertid, at parternes samlede markedsandele på disse markeder vil forblive forholdsvis lav, og at forbrugerne fortsat vil have et reelt valg mellem flere leverandører.

De relevante markeder har ikke begrænset kapacitet, hindringerne for markedsadgang er generelt lave og APMM (A.P. Møller - Mærsk, red.) og Broström er ikke de tætteste konkurrenter. Kommissionen har derfor konkluderet, at den planlagte transaktion ikke giver konkurrencemæssige problemer, konstateres det.

I slutningen af august sidste år bød Maersk Tankers på den svenske konkurrent Broström med et bud på næsten 3 mia. kr. I oktober oplyste APM, at Maersk Tankers havde øget sin ejerandel i Broström efter købet af aktier fra Odin Fonder og Case Asset Management. Derefter var ejerandelen på 65 pct. af aktierne i Broström og 78 pct. af stemmerne.

I november blev acceptperioden for det anbefalede kontante købstilbud til aktionærerne forlænget, da de nødvendige godkendelser fra relevante konkurrencemyndigheder, som købstilbuddet blandt andet var betinget, endnu ikke var opnået. Acceptperioden løber derfor frem til fredag den 16. januar.

RB-Børsen