Energiminister klar til at droppe dyre havvindmøller

Prisen på strøm fra havvindmøller skal ned, hvis der skal opføres yderligere havvindmølleparker, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

»Det er min klare målsætning, at kommende havmølleparker skal betydeligt ned i pris,« siger Rasmus Helveg Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nok er havvindmølleparker vejen frem, men enten skal prisen på havvindstrøm ned, eller også er det slut med nye havvindmølleparker. Det fastslår klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), skriver Jyllands-Posten.

»Jeg er ked af, at prisen på strøm fra Anholt-havmølleparken er så høj. Jeg synes, at det er alt for meget at betale 1,05 kroner per kilowatt-time. Det er min klare målsætning, at kommende havmølleparker skal betydeligt ned i pris,« siger Rasmus Helveg Petersen til avisen.

Han er nu - om nødvendigt - parat til at skrinlægge planerne om de to kommende havvindmølleparker Horns Rev 3 og Kriegers Flak, hvis prisen på havvindstrømmen er for høj.

Anholt-havvindmølleparken er Danmarks største, og den er opført af DONG Energy, der var den eneste om buddet, da projektet blev sendt i udbud i 2009.

Anholt-havvindmølleparken alene koster ifølge Jyllands-Posten årligt virksomheder og private elkunder omkring 1,3 milliarder kroner. Det skyldes, at DONG Energy får 1,05 kroner per kilowatt-time for de første 20 milliarder kilowatt-timer, som sendes i land, og at markedsprisen på strøm ligger på omkring 0,25 kroner.

Forskellen fra de 0,25 kroner og op til de 1,05 kroner betales af virksomheder og elkunder via den grønne elafgift, PSO-afgiften.

Det Miljøøkonomiske Råd fastslog for nylig i en rapport, at man bør genoverveje beslutningen om at opføre yderligere to havvindmølleparker »eller i det mindste kun opføre dem, hvis og når det kan gøres med et væsentligt mindre tilskud set i forhold til de hidtidige havmølleparker«.