Tyske vindplaner presser DONG og Vestas

En truende tysk reduktion i støtten til vindenergi kan ramme DONG og Vestas på det store marked mod syd. Indtil videre tager selskaberne dog truslen med ro.

Foto: Henning Bagger. Et centralt punkt i oplægget fra den tyske koalition er at installere færre af de dyre havvindmøller end ellers planlagt.
Læs mere
Fold sammen

Støtten til vindmøller er løbet løbsk, og nu må vi trække i nødbremsen. Det synes at være tanken i den tyske koalition mellem Angela Merkels kristendemokrater i CDU og socialdemokraterne i SPD. Koalitionen ventes at danne regering, og et afgørende punkt vil ifølge Angela Merkel blive at reformere støtten til vindmøller på land og begrænse udbygningen med vindmøller på havet.

De to store danske selskaber Vestas og DONG Energy har begge en væsentlig del af deres forretning i Tyskland, men de går ikke i panik over de tyske vindplaner.

»Det er klart, at hvis denne reform bliver gennemført, er der tale om et mindre tysk vindmarked og også et sværere marked end det, vi kender i dag. Men det vil stadig være et attraktivt marked,« siger Morten Albæk, Vestas’ globale direktør for marketing, kommunikation og forretningsudvikling..


Han understreger samtidig, at Vestas er til stede i hele verden, og at man vil kompensere for et eventuelt fald på det tyske marked ved at hente ordrer på andre markeder.

Markant færre havvindmøller

Et centralt punkt i oplægget fra den tyske koalition er at installere færre af de dyre havvindmøller end ellers planlagt. Omstillingen fra kul- og atomkraft til grøn energi fra solen og vinden skal gøres »mere forudsigelig og mere betalbar«, ifølge CDUs fungerende miljøminister, Peter Altmaier.

Konkret skal målet for vindparker i Nord- og Østersøen sænkes fra 10.000 megawatt i 2020 til 6.500 megawatt. I 2030 skal målet sænkes fra 25.000 megawatt til 15.000 megawatt. Altså en markant reduktion på et marked, som DONG Energy tæller blandt sine kerneområder sammen med Storbritannien og Danmark. Udsigterne skræmmer dog ikke det danske energiselskab..


»Vi kender ikke alle detaljer i den aftale, der netop er indgået mellem de tyske partier (der snart ventes af danne regering, red.) Men vi kan med tilfredshed se, at der er bred politisk opbakning til omstillingen af det tyske energisystem, og at havvindmøller fortsat udgør en central del af den omstilling,« siger Samuel Leupold, der er chef for DONG Energy Windpower..


De tyske vindplaner er dog bestemt ikke uden betydning for DONG. Ikke mindst set i lyset af, at støtten til havvindmøller også vakler på det vigtige britiske marked.

Efter katastrofen på det japanske atomkraftværk Fukushima i 2011 besluttede den tyske regering med Angela Merkel i spidsen at udfase al atomkraft i landet frem til 2022. Og atomkraften skal ikke erstattes af kulkraftværker, men derimod af sol- og vindenergi lød ambitionen. Siden har Tyskland oplevet et solcelleboom uden sidestykke drevet frem af kombinationen af høj statsstøtte og faldende priser på solpaneler.