En kamp at få besat ledige IT-stillinger

To af fem danske virksomheder har problemer med at skaffe IT-specialister, og massevis af jobs står ledige. Dansk Industri opfordrer uddannelses- og forskningsministeren til at gøre noget, herunder sikre bedre mulighed for at få udenlandske specialister til Danmark.

Der står tusinder af IT-jobs ledige i Danmark, fordi det er så svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Arkivfoto: Iris/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Det er fortsat en kamp op ad bakke for danske virksomheder at skaffe de IT-specialister, som de skal bruge. Flere end 40 procent har vanskeligheder ved at finde folk til de ledige stillinger.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, og de bekymrer Adam Lebech, som er direktør i Dansk Industris branchesamarbejde for IT- og televirksomheder, ITEK.

»Det er et stort problem for virksomhederne, at det er så svært at skaffe arbejdskraft på området. Det er meget bekymrende, at over 40 procent af virksomhederne har haft vanskeligt ved at rekruttere de nødvendige IT-specialister. Det koster arbejdspladser - ikke kun i forhold til de jobs, der ikke bliver besat i virksomhederne, men også fordi det betyder, at man ikke får gennemført de nødvendige omstillinger af virksomhederne, som specialisterne skulle have hjulpet med,« siger han til Berlingske.

Særligt IT-branchen selv er ramt

IT-specialister arbejder især med udvikling, drift og andre IT-opgaver, og hver fjerde dansk virksomhed med mindst ti ansatte beskæftiger i dag IT-specialister, viser Danmarks Statistiks tal.

I 2014 forsøgte 11 procent af virksomhederne at rekruttere IT-specialister, men 42 procent oplevede besvær med at skaffe de folk, som de havde brug for.

»Tallene dokumenterer, at problemet er særligt stort inden for IKT-branchen (informations- og kommunikationsteknologi, red.). Det svarer til de tilbagemeldinger, som jeg hører fra virksomhederne. Mangelen på IT-specialister er nok det største problem for væksten i branchen i øjeblikket,« konstaterer Adam Lebech fra ITEK.

Færre unge har søgt ind på IT-uddannelserne

Han opfordrer derfor uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) til at levere konkrete initiativer, så problemet kan blive løst.

»Der er brug for flere kandidater på området, og virksomhederne skal have endnu nemmere ved at tiltrække udenlandske IT-specialister,« siger Adam Lebech.

10 procent færre unge har i år søgt ind på IT-uddannelserne. Det svarer til, at 594 færre unge er optaget, og især erhvervsakademierne har fået færre studerende.

Andre tal fra Danmarks Statistik viser, at der lige nu står 3.000 ledige IT-jobs klar i Danmark, og at tallet vil vokse i den kommende tid. De danske IT-virksomheder har længe opfordret de unge til at gå i gang med de længerevarende uddannelser, fordi der er stor efterspørgsel efter højtuddannede. Især er der rift om dataloger og IT-ingeniører.