Elena frygter, at det er enden på hendes arbejdsliv, men hun nægter at give op: »Jeg skal have et arbejde«

Coronakrisen har sønderrevet store dele af erhvervslivet, og nu, hvor lønkompensationen er udløbet for en lang række brancher, har der været tusindvis af fyringer. Mød kokken, eventmedarbejderen, securitymedarbejderen og flymekanikeren, der har mistet deres job og nu skal tilpasse sig en helt ny virkelighed.

Elena Pedersen har mistet sit job som kok på færgen mellem Helsingør og Helsingborg på grund af coronakrisen. Nu frygter hun, at det kan blive enden på hendes arbejdsliv, som hun kender det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Græsk-cypriotiske Elena Pedersen er 59 år gammel og har boet i Danmark i 30 år. Hun har senest arbejdet som kok på færgen mellem Helsingør og Helsingborg, hvor hun har lavet mad til passagererne, mens de har taget turen over Øresund.

Hun har aldrig været arbejdsløs og er heller ikke »typen, der sidder og kigger ind i væggen«, som hun selv formulerer det. Men i august måned vågnede Elena Pedersen op til en fyreseddel fra sin nu tidligere arbejdsgiver, ForSea Ferries.

Og det var forventeligt, selv om hun var »trist optimist« til det allersidste. For med lønkompensationens udløb i august måned og færre færgeafgange stod det soleklart for Elena og hendes kolleger, at det måtte betyde fyringer.

»Det er en trist, trist, trist, trist situation. Det er det eneste, jeg kan sige. For jeg er ivrig efter at komme tilbage i arbejde, og det er svært at skulle være arbejdsløs, når man aldrig nogensinde har prøvet det før,« fortæller Elena Pedersen, der samtidig føler, at hendes verden er »fuldstændig tumlet rundt« nu, hvor hun står uden fast indkomst.

GRAFIK

Coronakrisen tog deres arbejdsliv fra dem

Klik rundt på billederne og mød personerne, der har mistet deres job under krisen.

Sønderskudt branche

Dermed er 59-årige Elena Pedersen blevet ramt af den coronakrise, der har påvirket store dele af det danske erhvervsliv og særligt restaurationsbranchen, som har været hårdt ramt af nedlukning, mangel på turister og myndighedernes restriktioner. Ifølge brancheorganisationen Horesta har det konkret betydet, at hotel-, restaurant- og turisterhverv har 25.000 til 30.000 færre medarbejdere end på samme tidspunkt i 2019.

Elena Pedersen har fundet et afløserjob, men hun ser ikke noget perspektiv i det. »Jeg står i en situation, hvor jeg arbejder et sted, vel vidende at jeg ikke har en fremtid i virksomheden,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Det har skabt et svært jobmarked, og den virkelighed mærker Elena Pedersen, når hun er ude for at søge et nyt fast job. Et job, der måske slet ikke eksisterer. For den tidligere kok har ikke haft held med at finde noget – andet end afløserjob.

»De steder, hvor jeg er afløser, kan cheferne ikke ansætte nye folk, fordi de netop har fyret en masse medarbejdere. Så jeg står i en situation, hvor jeg arbejder et sted, vel vidende at jeg ikke har en fremtid i virksomheden,« siger Elena Pedersen, der arbejder som afløser 16 timer om ugen.

Giver ikke op

Hun har nu været uden fast arbejde i en måned. Og selv om det kan virke som kort tid, synes hun selv, at det er svært ikke at vide, hvad fremtiden bringer. Somme tider tænker hun også over, om krisen kan blive enden på det arbejdsliv, der var hverdag for blot et halvt år siden.

»Til sidst spekulerer jeg på, om jeg overhovedet får et arbejde igen. Men det er ikke en mulighed. Jeg skal have et arbejde,« siger Elena Pedersen.

Elena Pedersen nægter at opgive jagten efter et nyt fast job, selv om markedet ser svært ud. »Jeg skal have et job,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Den tidligere kok nægter altså at give op, selv om jobmarkedet er svært. Også når man er fyldt 59 år, som Elena Pedersen selv påpeger. Hun er derfor klar til at søge alt og vinke farvel til sin gamle arbejdsgiver, hvis et andet fast job skulle byde sig. For selve arbejdet og det at have noget stå op til er altafgørende, fortæller hun.

»Jeg skal have noget at tage mig til, og jeg skal få dagen til at gå. Jeg får liv af at arbejde, og jeg elsker at komme træt og tilfreds hjem,« siger Elena Pedersen, der allerede har sendt flere jobansøgninger af sted.