Endnu et energiselskab sætter nu ekstra penge af, som folk, der bor i områder uden udsigt til at få bedre internetforbindelser i en nær fremtid, kan søge tilskud fra.
SE, det tidligere Sydenergi, har oprettet en særlig bredbåndspulje på 300 millioner kroner af de penge, som SE tjente, da konkurrenten DONG Energy blev børsnoteret. De penge skal bruges til at etablere fibernetforbindelser i områder af Syddanmark, hvor det hidtil har haft lange udsigter for SE at nå ud.
Initiativet kommer, efter at energiselskabet SEAS-NVE på Vest- og Sydsjælland for en måned siden satte 100 millioner kroner af med samme sigte.
60 procent skal være med
SEs 300 millioner kroner vil blive fordelt ud over de kommende år. 11 millioner er på forhånd sat af til syv lokale projekter, hvor 282 boliger får fibernetforbindelse gennem det SE-ejede Stofa, som er Danmarks næststørste TV-leverandør efter det TDC-ejede YouSee.
SEs mål har hidtil været, at 97 procent af alle husstande i SEs dækningsområde, skulle kunne købe en bredbåndsforbindelse med høj hastighed - enten via Stofas kabel-TV-net eller som fibernetforbindelse, der er i stand til at levere højere hastigheder end de traditionelle kabelforbindelser som fastnettelefoninettet og kabel-TV-net.
»Med SE Bredbåndspuljen sætter SE nu ekstra fokus på at få de sidste få procent af andelshaverne i tyndtbefolkede eller mere afsidesliggende områder med, så de også kan få del i den digitale fremtid. Dermed vil det være meget tæt på 100 procent af andelshaverne i SEs syddanske område, der vil få tilbudt at blive koblet på nettet,« siger administrerende direktør i SE, Niels Duedahl, om det nye initiativ.
Ganske som med både den statslige bredbåndspulje og SEAS-NVEs bredbåndspulje kræver SE, at mange går sammen og erklærer sig parate til at blive internetkunde hos SE, før gravemaskinerne sættes i jorden med tilskud fra den nye pulje. SE kræver tilslutning fra mindst 60 procent af beboerne i et område.
120 har søgt på Sjælland
SEAS-NVEs 100 millioner kroner skal bruges i 2017, halvdelen på at få bugt med en eksisterende venteliste, resten på nye projekter. SEAS-NVEs administrerende direktør, Jesper Hjulmand, forventer, at 3.000 flere husstande på den måde får fiberforbindelse.
På de første 14 dage siden 16. januar har SEAS-NVE fået 120 henvendelser. Ansøgningsfristen udløber 15. marts, og alle får besked i begyndelsen af april. Hver husstand skal betale de 1.995 kroner, som er den normale pris for at blive koblet på fibernettet.
Fiberforbindelser kan ud over Internet også levere TV og telefoni.