DONGs franske partner udfordrer Vestas

DONG Energys franske partner Alstom har store ambitioner til havs og udfordrer Vestas med en ny kæmpevindmølle til offshore.

Foto: SOEREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et vingefang på 150 meter troner selskabet Alstoms første seks megawatts-offshorevindmølle nu ved den franske kystby St. Nazaire.

Endnu står den på land, men senere i år tester den franske energigigant møllen af typen Haliade 150 til havs - og i 2014 skal de første af 240 møller efter planen stå klar i et stort, fransk energiprojekt ledet af statsejede EDF under rådgivning af danske DONG Energy.

Haliade 150 er, med sit enorme vingefang og en turbine stor nok til at producere el til 5.000 husstande, blandt de største havmøller i verden.

»Nu træder vi virkelig ind på markedet for offshorevind, og takket være vores Haliade 150-mølle er vi klar til at vokse og blive blandt de største spillere på offshoremarkedet meget snart,« siger Alfonso Faubel, der er senior vice president i Alstom Wind.

Allerede sidste efterår lancerede Siemens en offshoremølle i samme kaliber, og netop nu arbejder DONG Energy på at opstille to prototyper, der for første gang skal teste vindmøllen af typen SWT 6.0 til havs. Det vil ske i havvindmølleparken Gunfleet Sands ud for den engelske østkyst. Konkurrencen på megamøller lægger pres på Vestas. I marts sidste år lød meldingen fra topchef Ditlev Engel, at man vil have en prototype af selskabets nye V164-syv-megawattshavmølle klar i slutningen af i år, men nu er prototypen udskudt til 2014. En forsinkelse på op til to år, som vil få konsekvenser for Vestas.

»Konkurrencemæssigt er Vestas selvfølgelig sat tilbage efter, at man blev nødt til at udskyde prototypen af den her kæmpemølle,« siger Vestasanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Bank.

Også den koreanske producent Samsung har meldt sig på banen med planer om en syv- megawattsmølle, og det trykker hele den europæiske offshorebranche.

Poul Houman Andersen, professor ved Aarhus Universitet

»Noget, der virkelig kan få producenter af havvindmøller til at vågne om natten, er, at den sydkoreanske producent Samsung er ved at bevæge sig ind på det her marked.«


»Noget, der virkelig kan få producenter af havvindmøller til at vågne op om natten, er, at den sydkoreanske producent Samsung er ved at bevæge sig ind på det her marked,« siger Poul Houman Andersen, professor i International Business ved Aarhus Universitet og uddyber:

»De, der kender sydkoreanernes talent for at skalere globale produktionsaktiviteter, ved, at det er en reel ny trussel og et udtryk for, at Samsung ikke kun vil producere landmøller til det asiatiske marked.«

Opgør med fordeling

Hidtil har de europæiske producenter netop satset på større møller til offshore, mens de asiatiske har fokuseret på mindre møller, der fortsat er populære ikke mindst i Kina. Det sydkoreanske indtog på havmøllemarkedet markerer imidlertid et opgør med den fordeling.

Tilbage på den franske vestkyst i St. Nazaire er det da også det lille, men voksende offshoremarked, den franske producent Alstom vil satse kraftigt på. I foråret cirkulerede der rygter om, at Alstom var på opkøbsjagt efter Vestas.

»Vi er altid på udkig efter muligheder, men vi er målrettede efter at vokse organisk. Vi kommenterer ikke på den slags spekulationer,« siger Alfonso Faubel, senior vice president i Alstom Wind.

Selskabet trådte først ind på vindmarkedet i 2007 med opkøbet af spanske Ecotècnia. Siden er det gået stærkt, og sidste år omsatte Alstom for 15 mia. kroner i sin Renewable-forretning, hvor vindprojekterne ligger. Samlet omsatte selskabet for næsten 150 milliarder kroner på sine fire forretningsområder, der også tæller Thermal Power, Grid og Transport.

Svigtende støtte til vindenergi i Sydeuropa har også presset Alstom, og Alfonso Faubel forventer, at nye markeder som Brasilien, Sydafrika, Argentina og Australien vil spille en stadigt større rolle.

»Vi er her for at blive en markedsleder inden for offshorevind, og Europa er ikke grænsen. Vi ser også på aktiviteter i Nordamerika og Asien,« siger Alfonso Faubel, senior vice president i Alstom Wind.

Ambitionerne fejler ikke noget hos den franske producent.

Se inforgrafik om vindmøllerne her.