DONG-køber vil udvikle det problemfyldte Hejre-felt

Kemiselskabet Ineos har overtaget DONGs olie- og gasforretning og dermed også det for Danmark så vigtige Hejre-felt, der dog har været et kæmpe problem for DONG gennem tiden. Ineos ser det ikke som et spørgsmål, om Hejre udvikles, men hvordan Hejre udvikles.

Kemigiganten Ineos overtager DONGs olie- og gasdivision og gør klar til at udvikle Hejre-feltet i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

DONG døbte selv Hejre-feltet »Nordsøens Fremtid«, og måske var der her tale om hybris, for Hejre har ikke givet DONG med andet end problemer. Men fra tredje kvartal 2017 er Hejre ikke længere DONGs problem, men derimod kemigigantens Ineos'. DONG har nemlig i dag annonceret, at briterne køber hele energiselskabets olie- og gasforretning - og dermed også Hejre - og Ineos ser gode muligheder for at udvikle DONGs smertensbarn.

»Absolut. Der er stadig store reserver der, og på den ene eller anden måde vil Hejre blive udviklet. Spørgsmålet er blot hvordan: Hvad er den rigtige løsning, og hvornår kan det løses,« siger Geir Tuft, der er adm. direktør i Ineos Breagh.

Olie- og gasproduktionen i Nordsøen har været stærkt aftagende i over et årti, og der er i samme periode fundet meget, meget få felter af tyngde. Hejre er dog en undtagelse, og i de fremtige prognoser for Nordsøen kan man tydeligt se Hejre-feltet slå igennem. Energistyrelsen forventer, at feltet starter op fem års tid, men Geir Tuft vil ikke sætte en dato på.

»Vi skal først lige overtage selskabet, før vi begynder at kommentere på forretningen. Det er DONGs forrretning, indtil vi færdiggør overtagelsen, og jeg er sikker på, at den danske regering vil være glade for at høre mere om vores tanker omkring Hejre, men der er en proces i gang internt i DONG for at se på mulighederne for projektet,« siger han.

Flere marginale oliefelter i Nordsøen er de seneste år blevet givet tilbage til staten uudviklede, og flere aktører har råbt op om, at der er brug for nye øjne i Nordsøen, som tør udvikle de marginale felter. Om det bliver Ineos, er stadig for tidligt sige.

»Det er stadig ”early days”. Indtil videre har vi det syn på området omkring Hejre-Solsort, at det er projekter, som der kan investeres i. DONG regner med, at der er muligheder der, og de lagt det gamle projekt bag dem, og jeg ved, at DONG ser fremad, og de er i gang med en process, som vi kommer med i, når vi overtager forretningen,« siger Geir Tuft. »I sidste ende handler det om, at man skal tage hånd om de producerende aktiver, men også have en strategi for at erstatte reserver. Men hvor det fokus ender, det er for tidligt at sige.«

Ineos har allerede er mellemstor portefølje af felter i Storbritannien, men det er første gang, at man går ind på såvel den danske som norske sokkel. Det kan starte den tankerække, at Ineos måske kun vil være en midlertidig ejer af DONGs danske felter, men det afviser Geir Tuft.

»Vi har ikke planer om at sælge noget af det, vi har købt i dag,« siger han.