DONG sælger olie- og gasforretning for op til 8,7 milliarder kroner

Danske DONG har solgt selskabets olie- og gasaktiviteter til Ineos, et schweizisk selskab i kemi- og plastikbranchen.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy sælger sin aktiepost i oliedelen DONG E&P til schweiziske Ineos for syv mia. kr., fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

Derudover har DONG og Ineos indgået en betinget aftale om, at schweizerne kan købe separationsanlægget i Fredericia for en mia. kr. og oliefeltet Rosebank for 700 mio. kr.

Aftalen betyder også, at Ineos overtager forpligtigelser for syv mia. kr. til at nedtage gamle felter.

DONG har længe arbejdet på at sælge oliefelterne, og har tidligere hyret den amerikanske investeringsbank JP Morgan til opgaven.

»Siden vi i 2016 tog beslutningen om at frasælge vores upstream olie- og gasforretning, har vi arbejdet målrettet på at opnå den bedste transaktion ved at sælge virksomheden i sin helhed, få en fair og fornuftig pris for den og sikre, at der var optimale betingelser for, at olie- og gasforretningen kunne udvikles på langt sigt. Alt det har vi fået med aftalen med INEOS« udtaler topchef Henrik Poulsen.

Ineos er et schweizisk selskab i kemi- og plastikbranchen. Det privatejede firma omsætter for mere end 320 mia. kr. og producerer i 67 forskellige lande.

Jens Thomsen, senioranalytiker i Jyske Bank, vurderer, at prisen, som DONG får for olieforretningen, umidddelbart er på niveau med det forventede.

»Ineos er klart et af de selskaber, som vi havde forventet kunne være købe. Det er verdens tredjestørste kemivirksomhed, ohg naturgas er det vigtigste input i deres petrokemiske processer og de får naturgas med Ormen Lange-feltet,« siger Jens Thomsen.

A.P. Møller - Mærsks olieforretning har - som omtalt i Berlingske - været interesset i Dong oliedel. De to parter har flere gange forhandlet, men har ikke kunnet blive eningem

»Mærsk må købe et andet sted. De har ikke kunnet gå med på prisen og nu overtager en anden,« siger Jens Thomsen.

DONG forventer, at transaktionen vil give en regnskabsmæssig gevinst ved salg af virksomheder på omkring 2,5 mia. kr.  Men handlen ændrer ikke på selskabets forventninger, fordi  Oil & Gas i regnskabet er opført som et aktiv, der skal sælges.

Handlen skal først skal godkendes af blandt andre myndighederne, og DONG forventer, aftalen endelig vil falde på plads i tredje kvartal 2017.