Direktør fængslet i usædvanlig sag om erhvervsspionage

En direktør fra en større kendt dansk virksomhed er i al stilhed blevet fængslet i en højst usædvanlig og hemmeligholdt sag om erhvervsspionage.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. En mand er for nylig blevet fængslet i en sag om erhvervs-spionage ved et retsmøde for lukkede døre i retten i Helsingør.
Læs mere
Fold sammen

Nordsjællands Politi efterforsker for tiden en højst usædvanlig sag om påstået erhvervsspionage.

Den 10. maj kom det frem, at politiet krævede en direktør og medlem af ledelsen fra en større dansk virksomhed fængslet i sagen. Han blev dog løsladt samme dag.

Men allerede tre dage senere blev der afholdt et nyt retsmøde, hvor manden blev fængslet.

»Jeg kan bekræfte, at min klient blev varetægtsfængslet den 13. maj efter at være blevet løsladt tre dage forinden. Jeg kan ikke oplyse yderligere detaljer, da retsmøderne har været holdt for dobbeltlukkede døre,« siger advokat Jan Aarup, der er forsvarer for den sigtede mand.

Den fængslede mand er beskyttet af navneforbud, men han er direktør i en større dansk industrivirksomhed, hvor han er en del af laget lige under den absolutte topledelse. Tidligere har han haft en lignende position i en anden meget kendt dansk industrivirksomhed. Ifølge Berlingskes oplysninger drejer sagen sig dog om forhold i forbindelse med mandens nuværende ansættelse.

Han er sigtet efter straffelovens § 299a, som har en strafferamme på helt op til seks år og drejer sig om overtrædelse under særligt skærpende omstændigheder af markedsføringslovens § 19.

»Det er en meget usædvanlig sag, og jeg kan ikke på stående fod komme i tanke om fortilfælde,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet og ekspert i økonomisk kriminalitet.

Han peger på, at sager med overtrædelse af markedsføringslovens § 19 ikke er usædvanlige, men at brugen af »særlige skærpende omstændigheder« og straffelovens § 299a er usædvanligt:

»Paragraffen indeholder både erhversspionage og overtrædelse af tavshedspligt. For at straffelovens paragraf 299a kommer i spil skal det enten været meget systemtatisk eller omhandle særligt følsomme oplysninger,« siger Lars Bo Langsted.

Hos Nordsjællands Politi henviser politikommissær Keld Olesen, afdelingen for økonomisk kriminalitet, til, at der er både dobbeltlukkede døre og navneforbud i sagen.

»Men jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse og foretaget anholdelse af en mand, som nu er blevet varetægtsfængslet frem til den 27. maj.«