Dine pensionspenge bruges som bankkredit

Historisk aftale stiller for første gang pensionspenge i ATP til rådighed for bankforretning. (Opdateret 17.34)

Vi bliver alle sammen en del af bankforretningen i erhvervsbanken FIH, når alle danskeres pensionsselskab ATP i en ny aftale stiller kapital til rådighed for banken.

Nærmere betegnet er det en nyoprettet datterbank, der overtager en del af FIHs kunder med sikkerhed i en kredit på 15 mia. kr. fra ATP.

For ATP er det en helt ny forretningstype, som fondsdirektør Bjarne Graven påpeger store fordele ved.

"Det er første gang, vi har gjort det. Men der er i stigende grad opmærksom på det både i Danmark og i udlandet. Bankerne kigger på, hvordan de får funding (kapital, red.) til rådighed, og vi kan tjene nogle penge på at give dem en lånemulighed, hvis det er nødvendigt," siger Bjarne Graven Larsen til Business.dk.

Sikkerheden kan fra ATPs synsvinkel sammenlignes med en realkredtiobligation, som først skal købes, hvis det bliver nødvendigt at skaffe penge.

Kort fortalt etablerer FIH Erhvervsbank en datterbank med en egenkapital på 1,8 mia. kr. Til denne nye datterbank, FIH Kapitalbank, overfører FIH Erhvervsbank cirka 20 pct. af bankens samlede udlånsmasse - i alt en udlånsportefølje på 15 mia. kr. Til gengæld får FIH Erhvervsbank så en form for kassekredit stillet til rådighed af ATP på 15 mia. kr.

"Vi kan vælge at trække på denne kassekredit hos ATP eller lade være," siger adm. direktør i FIH Erhvervsbank Lars Johansen til Business.dk.

Altså står ATP klar med 15 mia. kr. i likviditet til FIH Erhvervbank, ved direkte at stille kreditfaciliteter til rådighed for det nye datterselskab - en forpligtigelse som så bortfalder fra FIH Erhvervsbank.

"Det her er udelukkende et spørgsmål om at diversificere, sprede, vores funding og skabe sikkerhed for, at selvom der sker noget i markedet, så har man en kassekredit at trække på. Det kan vi nu," siger adm. direktør Lars Johansen til Business.dk.

Set fra ATPs side skal kreditten først i aktion, hvis egenkapitalen i selskabet samt det pant, som der er i lånene, er væk.

"Vi får sikkerheden ved at vide præcis, hvad det er for en låneportefølje, der ligger i selskabet. Dermed er der ikke andre forretninger, der kan skabe usikkerhed for os. Og jo mere sikkert de kan lave det, jo billigere bliver det for FIH," siger Bjarne Graven Larsen.

Fordelen for ATP ligger i en rente, der ligger lidt over renten på statsobligationer, selv om pengene kan blive stående i obligationerne, indtil der bliver brug for kreditten.

Ifølge adm. direktør i FIH Lars Johansen kan erhvervsbanken trække på pensionsmilliarderne, hvis det traditionelle lånemarked bliver dyrere. Han forklarer, at normalt tager FIH store obligationslån i euromarkedet, men dagens aftale med ATP skal ses som back-up-kapital, så banken ved, at den altid har likviditet til rådighed.

Men hvorfor har I ikke rejst kapital, som I plejer. Har I haft svært ved at låne penge til en ordentlig rente fordi I er ejet af en islandsk bank?

"Nu er vi jo en dansk bank med vores egen rating fra Moodys, så det har altid været muligt for os at låne de penge vi godt vil have. Det er ganske vist blevet en lille smule dyrere, end vi kunne låne til tidligere. Men vi har lige i januar lavet obligationslån på 400 mio. euro og 300 mio pund. Vi kan låne alt det, vi vil," siger Lars Johansen.

Hvad koster det Jer at have sådan en funding, eller kassekredit, til rådighed?

"Det er en forretningshemmelighed. Men der er ingen tvivl om, at den her pressemeddelelse vil blive studeret grundigt rundt omkring i de danske pengeinstitutter," siger Lars Johansen.