Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den store historie for A.P. Møller - Mærsk er formentlig, at koncernen aldrig har haft højere indtjening på et enkelt kvartal:
48 milliarder kroner sammenlignet med 19 milliarder i første kvartal sidste år. Det skyldes primært øgede fragtpriser på grund af globale flaskehalsproblemer.
Men som følge af Ruslands angrebskrig i Ukraine valgte A.P. Møller - Mærsk at trække sig fra Rusland, og regningen for det er ikke småpenge.
Lidt over fem milliarder kroner har det kostet A.P. Møller - Mærsk at stoppe forbindelsen, fremgår det af koncernens regnskab.
Her beskriver koncernen også, hvordan den mere konkret er ved at »afhænde« – altså sælge eller skille sig af med – sine aktiver i Rusland.
Terminaler, varehuse og bugserskibe
For det første vil koncernen afhænde minoritetsejerskabet i Ruslands største terminaloperatør, Global Ports Investments, der er til stede i seks russiske havne og to i Finland. Det er ifølge regnskabet en proces, der nu er sat i gang.
For det andet er Mærsk ved at lukke ned i logistikafdelingens to pakhuse i henholdsvis Skt. Petersborg og Novorossijsk. Der er fortsat aktivitet i de to pakhuse, men al fragt til og fra Rusland og Belarus er suspenderet, fremgår det af regnskabet.
Og for det tredje er Mærsks bugserentreprise, Svitzer, ved at afhænde fire bugserbåde. Svitzer har ifølge regnskabet stadig en opgave, den udfører i Sakhalin i det østlige Rusland, som vil blive afsluttet, når afhændingen er overstået.
Koncernen optager dertil ikke nye aktiviteter i Rusland, og den sidste Mærsk-leverance i landet foregik 2. maj, fremgår det af regnskabet.