I årevis er milliarderne fosset ind fra Ørsted – nu forsvinder de som sand mellem fingrene

Den sjællandske energikoncernen Andel er som storaktionær i Ørsted vant til at se milliarderne rulle støt ind år for år. Men efter et stort kursfald i Ørsted-aktien i 2021 er det slut, og Andel må notere sig et minus for året på 8,3 milliarder kroner.

Energikoncernen Andel ejer langt størstedelen af den fremadstormende ladeoperatør Clever. Administrerende direktør Jesper Hjulmand har flere gange postet store summer ind i datterselskabet til at investere tungt i udrulningen af ladestandere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt at flyve, dybt at falde.

At være aktionær i energikæmpen Ørsted var i en håndfuld år fra børsnoteringen i 2016 og frem lidt som at have enden af en regnbue solidt plantet midt i din aktieportefølje og bare se guldkrukken vokse konstant.

Men i et ellers stærkt aktieår, hvor det danske eliteindeks C25 gik 17,2 procent frem, blev den grønne aktiedarling pludselig sendt i skammekrogen og faldt som en sten.

Og ejer man så ikke bare et par Ørsted-aktier eller ti, men over 21 millioner styk, går det pludselig stærkt.

Det må den sjællandske energikoncern Andel sande i sit regnskab for 2021, som er sendt på gaden tirsdag eftermiddag.

På bundlinjen lander Andel et underskud på intet mindre end 8,3 milliarder kroner efter at have nedreguleret værdien af sine Ørsted-aktier med 8,6 milliarder kroner. På den positive side har man til gengæld alene i udbytte fra Ørsted-aktierne modtaget 242 millioner kroner.

Resultatet står i diametral modsætning til de foregående år, hvor ejerskabet af de mange Ørsted-aktier var lig med liv og glade dage.

Vildest gik det for sig i 2020, da selve Andel-koncernen tabte 549 millioner kroner, men samtidig kunne opskrive værdien af sine Ørsted-aktier med mere end 11 milliarder kroner og derfor endte året med et overskud på 10,7 milliarder kroner.

I 2019 lød overskuddet på 9,9 milliarder kroner, i 2018 på 4,5 milliarder kroner, i 2017 på 3,4 milliarder kroner og i 2016 på 5,2 milliarder kroner. Alt sammen i langt overvejende grad drevet af Ørsted-aktiernes stigende værdi.

Selv med det store tab i 2021 har virksomheden altså stadig profiteret sig voldsomt på Ørsted-aktierne.

Og så længe Andel ikke sælger ud af de aktier, der i 2021-regnskabet er blevet nedreguleret med 8,6 milliarder kroner, er der reelt tale om nogle tal på en computerskærm og i et regnskab, som for koncernens daglige forretning ikke betyder det store.

Solgte ud for at købe Radius

Tidligere har Andel dog gjort brug af netop en ordentlig portion Ørsted-aktier til at finansiere opkøbet af Ørsteds datterselskab Radius, der ejer og driver elnettet til godt en million kunder i hovedstadsområdet, for 21,3 milliarder kroner.

Fra at have ejet 9,54 procent af Ørsted solgte Andel ad flere omgange aktier i 2019-2020 og nedbragte ejerandelen til 5,01 procent.

Andels administrerende direktør, Jesper Hjulmand, har fortalt, at han ingen hast har med at sælge resten af de mange Ørsted-aktier, som med den nuværende kurs er knap 16 milliarder kroner værd.

»Det er et rigtig godt strategisk spillekort at eje de aktier. De fem procent, vi har nu, er lige så meget værd som vores forhenværende ti procent var for kort tid siden. Det er ikke ret længe siden, at vi ville have været nødt til at sælge langt flere aktier for at købe Radius. At være aktionær i verdens førende havvindudvikler er ikke verdens værste sted at have placeret sine penge,« sagde Jesper Hjulmand i 2020 til Berlingske.

Ørsted-aktien ligger tirsdag eftermiddag i en kurs på 745 kroner. Kort inde i januar 2021 rundede kursen 1.384 kroner, hvilket gjorde selskabet 570 milliarder kroner værd. I dag lyder Ørsteds markedsværdi på knap 320 milliarder kroner.

Tallene flyver op og ned

I det hele taget flyver tallene op og ned i Andels regnskaber, hvor toplinjen er voldsomt påvirket af, at man har øget ejerskabet af Energi Danmark fra 40,5 procent til 63,6 procent.

Omsætningen er blandt andet som følge af dette blevet mere end syvdoblet til 56,3 milliarder kroner i 2021 mod 7,6 milliarder kroner i 2020.

For bedre at anskue Andels reelle udvikling giver det mere mening at kigge på driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA). Det landede i 2021 på knap to milliarder kroner, mens det i årene 2017-2020 har ligget og svinget mellem 917 og 1.079 millioner kroner.

»Vi står som samfund over for en fuldstændig afgørende og omfattende opgave med at reducere de menneskeskabte klimaforandringer og sikre, at vi bliver uafhængige af den russiske gas. Vi vil i Andel være en del af løsningen. Det sker ikke af sig selv. Det kræver massive investeringer og opkøb,« udtaler topchef Jesper Hjulmand i en pressemeddelelse og fortsætter:

»I 2021 tog vi væsentlige skridt ved at forstærke elnettet til mere vedvarende energi og den stigende elektrificering af vores samfund, udbygge den danske ladeinfrastruktur samtidig med, at vi udviklede visionære energiløsninger til gavn for kunderne og klimaet,«

I gadebilledet møder man indirekte Andel gennem elbilladeoperatøren Clever, som Andel ejer langt størstedelen af. Andel er også ejer af eksempelvis internetselskabet Waoo.

Og så har de for nylig gjort sig bemærket som en del af VindØ-konsortiet, der står på spring for at bygge regeringens hede drøm i Nordsøen, den kommende energiø. Her er Andel gået sammen med de kommercielle pensionsgiganter PensionDanmark og PFA samt den globale kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).