Derfor er Googles Facebook-konkurrent tættere på graven

Det bliver ikke længere obligatorisk at have en Google+ konto for at bruge andre Google-tjenester som YouTube. Nederlag for Google, men en sejr for brugerne, mener søgemaskine-ekspert.

Det bliver ikke længere obligatorisk at have en Google+ konto for at bruge andre Google-tjenester som YouTube. Nederlag for Google, men en sejr for brugerne, mener søgemaskine-ekspert.  Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nu et par år siden, at Google begik det, som mange brugere har betegnet som en stor fejltagelse. Det blev obligatorisk at have en Google+ konto, når man brugte Googles andre tjenester som YouTube og Gmail, og hvis man eksempelvis kommenterede på en YouTube video, blev det også offentliggjort på ens Google+ profil, skriver Version2.dk

Trækket var tænkt som et forsøg på få flere brugere over på Google+ og gøre det sociale medie til en værdig konkurrent til Facebook. Men det ansporede i stedet til kritik fra brugerne, der ikke alle var interesserede i at blive påtvunget en offentlig profil på Google+. Nu har Google taget det store skridt og vil i de kommende par måneder begynde “skilsmissen” mellem Google+ og selskabets andre tjenester.

»Man kan se det som et spadestik dybere i en grav til Google+. Det er noget, folk vil være glade for,« siger søgemaskine-ekspert Frederik Hyldig fra s360.

YouTube bliver skilt fra Google+

I stedet for at have en offentlig Google+ profil på tværs af Google-tjenesterne, så vil det fremover kun kræve en privat Google-konto, når man skal uploade, dele eller kommentere videoer på YouTube. Den private konto er ikke søgbar, og det er heller ikke muligt for andre brugere at ‘følge’ den ifølge Google.

YouTube er dog kun et skridt på vejen mod at frigøre resten af selskabets tjenester fra den obligatoriske Google+ tilmelding.

Googles officielle udmelding er, at det er for at »skabe en mere fokuseret oplevelse« på det sociale medie. Men sandheden er også, at selskabet omsider har givet efter for en del af brugernes kritik. Ikke mindst fordi, at Google+ ikke er blevet den succes, som Google håbede.

»Det er et nederlag for Google. Google+ ville have været utrolig godt for Google, for hvis man sidder med et stort socialt netværk som Facebook, så har man en utrolig magt, fordi man har så mange informationer om folk. Og Google lever af at levere relevante annoncer, så jo mere de ved om folk, desto bedre,« siger Frederik Hyldig, der selv bruger Google+ og indrømmer, at mediet mest er blevet et hjemsted for it-folk og fotografer.

»Men Hr. og Fru Danmark har ikke haft nogen grund til at springe over på det her og skifte Facebook ud,« siger han.

Google+ har for nylig været inde i en større omvæltning med blandt andet et chefskifte. Det har nu givet udslag i de nye tiltag fra selskabet.

Andet fejlslagent forsøg

Det er ikke første gang, at Google ser ud til at have fejlet med at skabe et konkurrencedygtigt socialt netværk. I 2010 lancerede Google for Buzz, der fungerede som et socialt medie i Gmail-indbakken. Der gik dog under to år, før selskabet trak stikket fra tjenesten, der aldrig rigtig fik medvind. I stedet blev det erstattet af Google+, som nu igen er ved at blive reduceret - omend ikke endegyldigt lagt i graven endnu.

Allerede i september 2014 ophævede Google kravet om, at man skulle have en Google+ konto, når man oprettede en Gmail. Og i maj 2015 lancerede selskabet en stand-alone app til fotodeling, der til forskel fra tidligere er uafhængig af Google+.

De kommende ændringer på tværs af de resterende tjenester som YouTube vil blive gennemført over de næste par måneder ifølge et blogindlæg fra Google.

Og for dem, der allerede er blevet ufrivilligt registreret på Google+, vil der også være en mulighed for, at man kan få fjernet sin offentlige profil.

YouTube opfordrer dog folk til at vente med at slette deres Google+ profiler, til ændringen officielt er gået igennem, da det indtil da vil betyde, at man får slettet sin YouTube-profil med tilhørende kanaler.

Deltag i debatten på Version2.dk