Google optrapper musikkrig med gratis adgang

Internetgiganten overhaler Apple indenom og tilbyder gratis musik - med begrænsninger - kort før Apple Music åbner.

Google lancerer nu en gratis, reklamebaseret udgave af sin musikstreamingtjeneste, Google Play Music, lige inden Apple kommer på banen med sin tjeneste. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen om folks ører får nu internetgiganten Google til at lancere en gratis udgave af sin netmusiktjeneste, kort før ærkerivalen Apple åbner dørene.

En reklamebaseret udgave af Google Play Music åbnede tirsdag og tilbyder gratis lytning via spillelister over sange samlet i temaer. Vil man selv vælge individuelle numre, kunne gemme musikken uden netforbindelse og slippe for reklamer, skal man fortsat betale de 10 dollars om måneden, som Google Play music koster.

Google Play Music kan bruges via en almindelig internetforbindelse. Særlige applikationer til både iOS- og Android-telefoner kommer ifølge Google senere på måneden.

Ballade om Apple Music

Apple åbner 30. juni for Apple Music, som udelukkende er en betalingstjeneste til også 10 dollars om måneden eller 15 dollars for en familie. Apple giver tre måneders gratis lytning som introduktion - noget, som fik kunstnere op i det røde felt ved udsigten til ikke at blive betalt. Efter offentligt pres fra sangerinden Taylor Swift har Apple dog meddelt, at Apple selv betaler prisen for de første tre måneder.

Både Google og Apple kæmper mod især den svenske streamingtjeneste Spotify, som for nylig meddelte, at der nu er 75 millioner gratislyttere og 20 millioner, der betaler for at slippe for reklamer. Spotify er verdens største musikstreamingtjeneste på et marked, som ifølge eksperter anslåes at ville vokse i værdi fra 3,3 milliarder dollars i 2014 til 8 milliarder dollars i 2019.

Google vil ikke oplyse, hvor mange brugere Google Play Music har. Tjenesten har eksisteret i to år.

Google ejer også netfilmtjenesten YouTube, som er verdens største af sin art og er blevet et populært sted at lytte til - og delvis se på - musik uden at skulle betale for det. YouTube regner dog med senere i år at lancere Music Key, som er en særlig betalingstjeneste.