Den nye topchef signalerer stilskifte i Nordens største bank

Med udskiftningen af Casper von Koskull som topchef i Nordea har Nordens største bank nu en anden duo i spidsen, der både skal øge indtjeningen og genvinde samfundets tillid.

Frank Vang-Jensen er blevet ny øverste chef for Nordea efter at have været i storbanken i mindre end tre år. Han overtager fra Casper von Koskull, der havde meddelt sin afgang senest i 2020, hvor han fylder 60 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

»Vi er et andet sted i dag.«

Det har været Casper von Koskulls mantra som øverste chef for Nordea i årene efter skandalen om Panama Papers og skattely. Det var også mantraet, da Berlingske i foråret kunne afsløre, at bankens danske Vesterport-filial gennem mere end et årti frem til og med 2014 havde været centrum for skattelyselskaber og mistænkelige transaktioner i milliardklassen.

Nordea er et andet sted. Men det kræver nogle gange nye folk i spidsen for at overbevise omverdenen om oprigtigheden.

Sådan lyder det blandt andet fra John Lohff, headhunter og partner i Lohff Management Consultants, i kølvandet på, at Nordea torsdag kunne meddele, at den hidtidige chef for bankens privatkundeforretning, Frank Vang-Jensen, tager over som ny topchef for Norda.

»Nordea har fået flere skud for boven, når det gælder bankens image. Og banken har mistet kunder. Stilskiftet her er måske ikke så dårligt. Bestyrelsen kan meget vel have den holdning, at Frank Vang-Jensen kan ændre på det forhold,« siger John Lohff.

Vigtigheden af sandhed

Men hvilket stilskifte er det? Her skal man lægge mærke til, at torsdagens udskiftning kom et halvt år efter en anden væsentlig udskiftning i de øverste lag af Nordea. Her forlod den mangeårige bestyrelsesformand Björn Wahlroos nemlig sin post, som blev overtaget af If-topchefen Torbjörn Magnusson.

Björn Wahlroos var kendt for at være en bramfri og ganske hård forretningsmand, der groft sagt havde fokus på bundlinjen, dernæst bankens forpligtelser over for samfundet. Med den udskiftning er det måske ikke så overraskende, at der også skulle findes en topchef i stedet for 59-årige Casper von Koskull, der med sin Goldman Sachs-fortid og sin fortid i Nordeas storkundeafdeling passede rigtigt godt ind i Björn Wahlroos’ tankegang.

»Det er brikker, som bestyrelsen kan rykke med – ligesom i politik – og sætte andre mennesker i front. Det forbavser mig ikke, at man har valgt at sætte Frank Vang-Jensen i front,« lyder vurderingen fra John Lohff.

Det skifte kunne man allerede ane på torsdagens pressemøde, da den relativt nye bestyrelsesformand Torbjörn Magnusson tog ordet for at beskrive 51-årige Frank Vang-Jensen.

»Han har en virkelig god forståelse af den rolle, banker spiller i vores samfund, og vigtigheden af sandhed og etik i en banks forretning,« sagde han og tilføjede:

»Bestyrelsen og jeg er fuldstændig overbevist om, at han vil lede Nordea i den rigtige retning.«

Vil vinde tilliden tilbage

Og selv havde hovedpersonen da også fokus på, at Nordea skulle genvinde en mere troværdig position i de nordiske samfund.

»Vi vil vinde myndighedernes og samfundets tillid. Tillid ligger i vores bidrag til samfundet, hvordan vi driver vores forretning, hvordan vi lever op til lovgivningen, og hvordan vi bekæmper økonomisk kriminalitet,« lød det fra ham.

Før den nye topchef i 2017 kom til Nordea, tilbragte han en lang årrække i Handelsbanken. De seneste mange år i stillingen som koncernchef for banken. Her endte det dog med en fyring, da han forsøgte at tage et opgør med de i Handelsbanken meget indflydelsesrige fililalchefer. Den magtkamp tabte han. Men en tidligere fyring som topchef er ikke noget problem for hans nuværende bestyrelsesformand.

»Han har en unik og lidt speciel baggrund som en tidligere topchef i anden bank. Det har givet ham værdifuld erfaring og måske gjort ham til en bedre leder. Frank er hårdtarbejdende, værdidrevet, og så tager han tyren ved hornene. Det er den ledelsesstil, jeg virkelig påskønner,« sagde Torbjörn Magnusson.

Indtjeningen skal op

Det var dog ikke kun stil, der var i fokus. Den anden store opgave, som bestyrelsesformanden meget tydeligt udstak til sin nye topchef, var at få indtjeningen i banken op.

»Vi vil ikke vente på, at omsætningen skal stige, før vi reducerer omkostningerne. Og vi forventer ikke, at omsætningen falder som følge af, at vi reducerer vores omkostninger,« sagde han.

Nordea har kæmpet med en vigende omsætning og omkostninger, der ikke kun er faldet. Fra 2014 til 2018 faldt indtægterne således fra 40 mia. kroner til 32 mia. kroner, Omkostningerne er der kommet bedre styr på, efter at man har bevæget sig gennem en meget dyr IT-investering, der nu begynder at betale sig i form af effektiviseringer. En 4.000 mand stor fyringsrunde, der blev påbegyndt i slutningen af 2017, har også haft effekt.

Men det kan blive bedre, lød meldingen fra den nye mand i spidsen for Nordens største bank.

»Et sted mellem vores høje ambitioner og forhåbninger, har vi tabt proportionerne i forhold til omkostningerne sammenlignet med den den værdi, vi leverer. At ramme den rette balance mellem indtægter og omkostninger vil være en af mine vigtigste opgaver. Og jeg vil levere på den.«