Nordeas magtfulde formand forlader storbanken

Den mangeårige formand for Nordens største bank træder tilbage ved den næste generalforsamling. Afløseren er allerede fundet.

Björn Wahlroos vil ikke længere være formand i Nordea, når den næste generalforsamling i Nordens største bank har fundet sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: VESA MOILANEN / Ritzau Scanpix

Björn Wahlroos træder ud af bestyrelsen i Nordea. Formanden har meddelt nomineringsudvalget, at han har til hensigt at udtræde af bestyrelsen, når den næste generalforsamling finder sted den 28. marts. Det meddeler storbanken i en pressemeddelelse.

Afløseren er allerede fundet. Det foreslås, at Torbjörn Magnusson erstatter Björn Wahlroos som formand for bestyrelsen. Den afgående finske formand har siddet i bestyrelsen i 2008, hvor han har været formand siden 2011.

66-årige Björn Wahlroos er en af de mest magtfulde skikkelser i den nordiske finansverden. Han var i en årrække før formandstiden i Nordea topchef i den finske forsikringskoncern Sampo, der i øvrigt ejer mere end 20 pct. af Nordea og ligeledes ejer Topdanmark. Han er fortsat som formand i den store finske koncern. Det var i øvrigt også Sampo, der solgte sin bankforretning til Danske Bank i slutningen 2006 for 30 mia. kr. Og det var den forretnings estiske afdeling, der senere hen blev omdrejningspunktet i Danske Banks omfattende hvidvaskskandale.

Den magtfulde formand har siddet for bordenden i Nordea gennem en hård tid for storbanken, hvor den har været på alverdens forsider, og ikke sjældent for noget negativt. Særligt involveringen i Panama Papers-skattelyskandalen har gjort ondt på banken.

En tunnel fra idioter

Han har ikke selv været bleg for at komme med kontroversielle udtalelser. Her kan redaktionen blandt andet ihukomme et arrangement i den danske pensionskæmpe PFA, hvor Nordea-formanden kom med et ikke alt for CSR-venligt menneskesyn.

»Nu støder jeg nok nogen. Men ca. 80 procent af folk er idioter. I det mindste når det kommer til penge. Finanssektoren handler om at flytte penge fra de 80 procent uden ideer til de 20 procent af folk, der rent faktisk har ideer. Finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge, så alle får det bedre, både idioterne og de andre,« lød det ifølge Finans dengang fra Wahlroos.

Der er tale om frisk blod for enden bestyrelsesbordet. Den 55-årige Torbjörn Magnusson blev nemlig først en del af Nordeas bestyrelse i 2018. Han er derudover topchef i If Skadeforsikring, der har ca. 3,6 mio kunder i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Baltikum. Han kan se frem til en aflønning, der bliver en anelse større. I 2018 fik et alment bestyrelsesmedlem i Nordea 686.000 kr., mens formanden fik 2,2 mio. kr.

Ud over Björn Wahlroos modtager bestyrelsesmedlemmerne Lars G. Nordström og Silvija Seres ikke genvalg til generalforsamlingen. Kari Jordan, Petra van Hoeken og John Maltby foreslås som nye bestyrelsesmedlemmer.