Nordea vil stramme op efter skuffende resultat

Et sløjt halvårsregnskab får Nordea til at varsle, at man senere på året vil komme med nye finansielle mål. Topchef Casper von Koskull kalder regnskabet "ikke tilfredsstillende", og det vil investorerne næppe være uenige i, påpeger investeringsøkonom.

Casper von Koskull, Nordeas afgående chef, gør klar til at se på bl.a. bankens udbyttepolitik.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto Ritzau Scanpix

Kunder, ansatte og aktionærer i storbanken Nordea må resten af sommeren vente i spænding på, hvilke håndtag banken vil skrue på for at forbedre indtjeningen. Nordea varsler i regnskabet, at man efter offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal vil komme med revurderede finansielle mål, hvor der bl.a. kommer fokus på kapital- og udbyttepolitik.

Halvårsregnskabet er præget af tilbagegang med et fald i det ordinære resultat på 34 procent til 900 mio. euro i forhold til resultatet for et år siden.

​Nordeas nettooverskud landede i kvartalet på 681 mio. euro. Det er under under det samlede estimat blandt analytikere, som Ritzau har indsamlet. Her lød forventningen på 722 mio. euro. I samme periode sidste år tjente banken 1.115 mio. euro, hvor kvartalet dog var positivt påvirket af indtægter fra frasalg af blandt andet 45 pct. af Nordea Liv og Pension.

Den afgående topchef Casper von Koskull lægger ikke skjul på, at det er skuffende.

»Resultatet er ikke tilfredsstillende, og det er derfor nødvendigt med yderligere tiltag for at styrke de finansielle resultater,« siger von Koskull, som tidligere på sommeren annoncerede, at han forlader posten senest ved udgangen af 2020.

Mere klarhed over kapitalkrav og bankunion

Forrentningen af egenkapitalen dykkede under ti pct. og landede på 9,1 pct., hvilket er betragteligt under de 14,3 pct. for et år siden.

»I Nordea har vi i de senere år nedbragt bankens risiko, investeret i vores digitale platforme og compliance-setup, fokuseret vores aktiviteter på de nordiske markeder og er gået ind i en ny fase med kundefokus. De finansielle markedsforhold har også ændret sig med en forventning om lavere renter i en længere periode, og snart får vi mere klarhed over vores kapitalkrav inden for bankunionen,« lyder det fra Nordea-topchefen.

»Nordea vil derfor revurdere sine finansielle mål, herunder kapital- og udbyttepolitik, og forventer at præsentere dem efter offentliggørelsen af resultatet for tredje kvartal 2019,« påpeger han.

»Markedsforholdene for Nordea er uændrede med fortsat udlånsvækst, marginpres og udfordrende vilkår for market making-aktiviteterne. Via vores indsats gennem de seneste 12 måneder ser vi dog positive tegn på generobring af markedsandele og fremtidige omkostningsbesparelser, men det tager tid, før det øgede aktivitetsniveau afspejles fuldt ud i resultatet,« siger Casper von Koskull.

Venter yderligere aktiefald

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, understreger, at investorerne ikke vil være uenige med Casper von Koskull i, at regnskabet er utilfredsstillende.

»Nordea er blevet afkoblet de andre store svenske bankers indtjeningsevne. Resultaterne af deres restrukturering og digitalisering lader indtjeningsmæssigt vente på sig. Aktiekursen er allerede faldet markant, men investorerne kan næppe undgå, at aktien falder yderligere i dag. Nordea vil revidere sine finansielle mål og offentliggøre dem i forbindelse med tredje kvartal,« skriver han i en kommentar til regnskabet.

»Det kan indbefatte en lavere pay-out ratio. Da Swedbank kom med regnskab i går, var det et af de forhold, som investorerne ikke tog godt imod – og det sendte aktien syv procent ned,« uddyber Per Hansen.

Onsdag faldt aktien 2,9 pct. til 49,15 kroner i København.