Dataslugerne Apple og Facebook spiser sig grønne i Danmark

Det danske øv-vejr er guf for giganter som Apple og Facebook, som samtidig kan sætte grønne hakker på imageplanen - og være sikre på, at der er strøm, når de tænder for kontakten. Minister håber, at den store opmærksomhed trækker flere hertil, nu hvor Facebook faktisk bliver lidt hurtigere at bruge fremover.

Danmark er på rekordtid kommet i internationalt fokus, efter at foreløbig to af verdens største dataslugere har besluttet at etablere datacentre her - kæmpe store haller, hvor enorme computerkræfter sikrer, at der altid er kapacitet nok til alt det, som vi gerne vil bruge deres mange nettjenester til. Og som faktisk betyder, at danskernes Facebook vil blive lidt hurtigere. Sådan skal det 56.500 kvadratmeter store Facebook-datacenter ved Odense se ud, viser planen, som borgmester Peter Rahbæk Juel afslørede torsdag formiddag på rådhuset. Foto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først kom Apple. Nu kommer Facebook. Og snart trækkes sløret af den næste.

Danmark er på rekordtid kommet i internationalt fokus, efter at foreløbig to af verdens største dataslugere har besluttet at etablere datacentre her - kæmpe store haller, hvor enorme computerkræfter sikrer, at der altid er kapacitet nok til alt det, som vi gerne vil bruge deres mange nettjenester til. Og som faktisk betyder, at danskernes Facebook vil blive lidt hurtigere.

Det tænder julelys i ministerøjnene:

»Jeg håber, at Danmark bliver en metropol for datacentre,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Berlingske i forventning om, at først Apple - hvis 166.000 kvadratmeter store datacenter i Foulum ved Viborg skal være klar i løbet af i år - og siden Facebook vil være med til at skabe endnu større opmærksomhed om mulighederne herhjemme.

Minister: Der er faktisk el i stikkontakten

»Det viser, at den grønne omstilling er en god forretning for Danmark - uden for enhver tvivl. Facebook har valgt Danmark, fordi vi kan levere en meget høj andel vedvarende energi, og der skal bruges meget energi til et datacenter. Samtidig har vi forsyningssikkerhed, så man er sikker på, at der faktisk er el i stikkontakten, når man tænder,« siger ministeren.

I 2020 vil vedvarende energi - frem for alt vind - skulle udgøre 80 procent af det samlede elforbrug herhjemme, mens vi i 2060 skal være helt uafhængige af fossile brændstoffer. Lars Christian Lilleholt forventer dog, at vi når målet meget før.

»Som dansker tager vi det måske som en selvfølge, fordi vi har vænnet os til det, men Facebooks image er bygget op om at være grønt og bæredygtigt, og her er Danmark rigtigt placeret, samtidig med at vi har konkurrencedygtige elpriser. Nu har vi foreløbig to af giganterne, og forhåbentlig kommer flere til. De vil få andre til at kikke til Danmark og vil også tiltrække virksomheder, som finder det interessant at ligge i nærheden. Ofte skaber bobleeffekten flere jobs,« siger Lars Christian Lilleholt.

Datacentre elsker dårligt vejr

Selve byggeprojektet anslås at holde 1.200 mand i gang, hvorimod selve datacenteret næppe vil beskæftige flere end 150 mand, og det er ikke højtspecialiseret arbejdskraft, fordi det mest handler om overvågning og drift, ikke om programmering.

Facebooks 56.500 kvadratmeter store datacenter - svarende til otte fodboldbaner - skal ligge i erhvervsområdet Tietgenbyen ved Odense og være klar i 2020. Det er kun Facebooks tredje uden for USA. Det første blev åbnet i nordsvenske Luleå i 2013, hvor udendørstemperaturen er så lav, at man kan bruge luften til den altafgørende nedkøling af computerserverne, der skaber en enorm varme, fordi de arbejder så hårdt.

Og selv om Danmark ikke kan fremvise lige så lave termometerstande, har vi andre kvaliteter, mener analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

»I forhold til Sydeuropa har vi - for et datacenter! - et bedre vejr. Det er lettere at køle ned i Odense eller Foulum frem for på en slette i Sydeuropa. Det handler også om, at infrastrukturen for data og el er god, at vi har en grønnere profil end andre steder, har forsyningssikkerhed samt politisk stabilitet og vilje til at tiltrække disse selskaber. Og så har det betydning, at danskerne er gode til at lave aftaler og at samarbejde, har en ret pragmatisk tilgang til tingene og er åbne over for nye ideer,« siger han.

Jo, Facebook bliver hurtigere

Nu ved vi jo ikke, hvilke underhåndsaftaler der er indgået, men skulle Facebook og Apple vælge ud fra økonomien, ville man jo lægge datacentrene i Irland eller Luxembourg på grund af skattefordelen?

»Et datacenter er i bund og grund et produktionsapparat for nettjenester. Måske kan omkostningerne bruges som skattefradrag i Danmark, men måske er det et signal om, at de netop gerne vil ligge andre steder end i Irland og Luxembourg, selv om vi hverken er begunstiget skatte- eller vejrmæssigt her i Danmark, vil vi selv mene. Det handler også i høj grad om, hvor brugerne og de eksisterende datacentre er i dag,« siger Anders Elbak.

De store tunge ledningsforbindelser gennem Danmark passerer Odense hos stort set alle selskaber, og samtidig er der i Danmark kort til de store, undersøiske søkabler til andre lande og kontinenter.

Faktisk vil Facebooks odenseprojekt kunne betyde lidt hurtigere Facebook for danskerne.

»Facebook vil jo gerne være meget mere end et socialt medie, så folk skal ikke kun skrive opslag og klikke »synes om« men også bruge live- og videokommunikation. Og man kan ikke føre en videosamtale med ret megen forsinkelse på linien. Så her gør det en forskel, om datacenteret ligger i Holland eller Danmark,« siger Anders Elbak.

Det hemmelige byggeri i Fredericia

Sydvest for Fredericia arbejdes der også. Her er et område, der svarer til 16 fodboldbaner, ved at blive bebygget, uden at nogen - i hvert tilfælde ikke offentligheden - kender bygherren. Kvalificerede gæt går på, at det skal være internetgiganten Amazon, der bygger de 118.000 kvadratmeter. Amazon har i øjeblikket stor succes med sin netservice Amazon Web Services (AWS), som mange virksomheder vælger at rykke over på.

Håndteringen af data - og navnlig hvor den foregår - er for stadig flere virksomheder blevet en afgørende faktor for valget af leverandør oven på Edward Snowdens afsløringer af den massive amerikanske overvågning og aflytning. Samtidig er EU i færd med at stramme databeskyttelsesreglerne med skrappe bøder i vente for overtrædelser. Derfor ønsker flere, at deres data forbliver inden for Europas grænser, nogen vil ikke have dem ud af Danmark, og i takt med at de internationale giganter, der stort set alle er amerikanske, oplever flere og flere brugere, øges behovet for at kunne håndtere data tættere på brugerne.

Det har medført, at en strøm af datacentre er under opførelse i Europa, der samtidig har et godt ry på miljøområdet.