Facebooks Odense-planer afsløres torsdag

Verdens største, sociale netværk vil efter lang tids hemmeligholdelse afsløre de konkrete byggeplaner for sit første datacenter i Danmark.

Foto: JUSTIN TALLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook ventes torsdag morgen at løfte sløret for det længe ventede og første datacenter i Odense.

Den børsnoterede virksomhed har indkaldt til pressemøde torsdag formiddag på Odense Rådhus, hvor flere af kommunens topfolk også deltager.

Facebooks datacenter i Odense er det tredje uden for USA. Det skal ligge i erhvervsområdet Tietgenbyen syd for Odense og bliver på 184.000 kvadratmeter, hvoraf de 92.000 kvadratmeter er selve hallerne, hvori de mange computerservere skal stå, mens resten udgør administration, nødstrømsgeneratorer og transformerstationer. Det sociale netværk har selv oplyst, at selve byggeriet ventes at skabe 1.200 jobs. Når det britiske entreprenørfirma, der skal bygge, er færdig, vil jobtallet dog være langt mindre, viser erfaringer fra Luleå i det nordlige Sverige.

Her åbnede Facebook nemlig allerede i juni 2013 et datacenter, for her kan de naturlige, lave temperaturer bruges som del af afkølingen. Endnu et datacenter vil blive bygget i Clonee vest for Dublin i Irland, hvor Facebook har europæisk hovedkontor.

Apple var den første af de store, der valgte Danmark. Et 6,3 milliarder kroner dyrt og 166.000 kvadratmeter stort datacenter er ved at blive anlagt i Foulum nær Viborg og skal i videst muligt omfang køre på grøn energi. Datacentre sluger enorme mængder af strøm, så hvis den strøm både kan produceres grønt, og den store overskudsvarme, som de enorme computerservere afgiver, kan genbruges bagefter, får man en god karakter i miljøbogen.

Apples datacenter ved Viborg er identisk med et andet, som skal opføres i Irland, men som er løbet ind i lokal modstand og derfor er forsinket. De to er Apples første datacentre i Europa.

Sydvest for Fredericia arbejdes der også. Her er et område, der svarer til 16 fodboldbaner, ved at blive bebygget, uden at nogen - i hvert tilfælde ikke offentligheden - kender bygherren. Kvalificerede gæt går på, at det skal være internetgiganten Amazon, der bygger de 118.000 kvadratmeter. Amazon har i øjeblikket stor succes med sin netservice Amazon Web Services (AWS), som mange virksomheder vælger at rykke over på.

Håndteringen af data - og navnlig hvor den foregår - er for stadig flere virksomheder blevet en afgørende faktor for valget af leverandør oven på Edward Snowdens afsløringer af den massive amerikanske overvågning og aflytning. Samtidig er EU i færd med at stramme databeskyttelsesreglerne med skrappe bøder i vente for overtrædelser. Derfor ønsker flere, at deres data forbliver inden for Europas grænser, nogen vil ikke have dem ud af Danmark, og i takt med at de internationale giganter, der stort set alle er amerikanske, oplever flere og flere brugere, øges behovet for at kunne håndtere data tættere på brugerne.

Det har medført, at en strøm af datacentre er under opførelse i Europa, der samtidig har et godt ry på miljøområdet.