Facebook bekræfter stort datacenter i Odense

Otte fodboldbaner stort bliver det sociale netværks kun tredje datacenter uden for USA.

Facebooks europæiske datacenterdirektør, Niall McEntegart, overrakte Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, en skovl i forbindelse med afsløringen på Odense Rådhus af mere konkrete planer for Facebooks nye datacenter på Fyn. Foto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook bekræftede torsdag formiddag, at verdens største, sociale netværk bygger et kæmpe datacenter ved Odense.

56.500 kvadratmeter - svarende til knap otte fodboldbaner - bliver opført i erhvervsområdet Tietgenbyen syd for Odense. Det bliver det tredje datacenter uden for USA. Datacenteret skal efter planerne sættes i drift fra 2020.

Hvor stor en investering der er tale om, står fortsat uklart. Facebook købte grunden i oktober men har hidtil ikke villet bekræfte formålet.

»Der er tale om flere hundre millioner dollars. Jeg kan ikke sige noget mere konkret nu,« siger Facebooks direktør for datacentrene i Europa, Miall McEntegart.

Odenses borgmester glæder sig:

»Det er en stor dag for ikke bare Odense og Fyn men hele Danmark. Facebook viser meget stor tiltro til Odense,« sagde borgmester Peter Rahbæk Juel.

Facebook: Vi vil være en god nabo

Invest in Denmark og Udenrigsministeriet har bistået med at få aftalen med Facebook på plads, ganske som de hjalp Viborg Kommune med at få aftalen med Apple om et datacenter til 6,3 milliarder kroner på plads for et par år siden. Apples datacenter er på 166.000 kvadratmeter og anlægge i Foulum nær Viborg.

Niall McEntegart fra Facebook lovede på en meget kortfattet og faktafattig præsentation på Odense Rådhus torsdag formiddag, hvor de længe rygtede planer blev afsløret som virkelige, at datacenteret bliver »et af de mest avancerede i verden« med »100 procent ren og miljørigtig energi« som drivkraft.

»Odense er ikke alene et fint sted til et datacenter, hvor vi kan bruge luften udefra til at nedkøle datacenteret. Vi ser også frem til at blive en god nabo og er ovenud lykkelige for at have fundet et hjem her i Odense,« sagde Niall McEntegart, inden han overrakte borgmesteren en Facebook-blå skovl som symbolsk start på byggeriet, der dog allerede har været i gang en tid.

Mange nye jobs, mens der bygges

Selve byggeperioden ventes at betyde omkring 1.200 jobs til området, men når datacenteret først står færdigt, vil jobtallet være langt mindre, viser erfaringer fra Luleå i Nordsverige, hvor Facebook i 2013 byggede sit første europæiske datacenter for at udnytte det kølige klima til en naturlig nedkøling af de enorme computerservere, der udleder store mængder af varme, mens de arbejder med at håndtere de enorme datamængder, som strømmer igennem dem.

Facebook, der er en børsnoteret virksomhed, havde ved udgangen af september 2017 i alt 1,18 milliarder daglige brugere.

Facebook har i dag datacentre i Prineville, Forest City, Altoona, Fort Worth og Los Lunas i USA, i Luleå i Sverige og i Clonee i Irland, hvor Facebooks europæiske hovedsæde også ligger.

Håndteringen af data - og navnlig hvor den foregår - er for stadig flere virksomheder blevet en afgørende faktor for valget af leverandør oven på Edward Snowdens afsløringer af den massive amerikanske overvågning og aflytning. Samtidig er EU i færd med at stramme databeskyttelsesreglerne med skrappe bøder i vente for overtrædelser. Derfor ønsker flere, at deres data forbliver inden for Europas grænser, nogen vil ikke have dem ud af Danmark, og i takt med at de internationale giganter, der stort set alle er amerikanske, oplever flere og flere brugere, øges behovet for at kunne håndtere data tættere på brugerne.

Det har medført, at en strøm af datacentre er under opførelse i Europa, der samtidig har et godt ry på miljøområdet.

Glæde i regeringen

I en fælles pressemeddelelse udtrykker såvel udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) stor tilfredshed med, at Facebook nu fysisk rykker ind i Danmark.

»Nu skal vi lægge os i selen for, at vores erhvervsudvikling matcher fremtidens konkurrence, som er betydeligt mere digital end analog. Datacentre er en del af vejen frem,« siger Brian Mikkelsen.