Danskerne skifter til billigere boliglån og øger pres på Nykredits indtjening

Nykredit fortsætter med at øge realkreditudlånet ganske markant via sit Totalkredit-samarbejde, men tjener samtidig færre penge på de mange lån.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen kan glæde sig over en stærk start på året, hvor realkreditkæmpen har formået at øge realkreditlånene i 95 ud af landets 98 kommuner. Det er også nødvendigt i en tid, hvor danskerne i stor stil skifter til fastforrentede lån med lavere bidragssatser. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Michael Rasmussen har en udfordring. Nykredit-bossens kunder skifter fra kortere, variable lån til lange, fastforrentede lån. Det er godt for kunden og for samfundet, men det er ikke godt for indtjeningen i Danmarks største realkreditinstitut.

»Vi har haft den største vækst i Totalkredits udlån i min periode som topchef. Men ja, der er et pres på toplinjen,« siger Michael Rasmussen til Berlingske på dagen, hvor koncernen har fremlagt regnskabet for årets første tre måneder.

Det viste, at det går strygende i Nykredits Totalkredit-forretning. Mens realkreditkæmpens samlede udlån er steget med fire procent til 1.217 mia. kroner ved udgangen af marts, har Totalkredits mange samarbejdsbanker haft travlt med at lange realkreditlån over disken. Der er kommet flere kunder, og realkreditudlånet er her steget fra 654 mia. kroner efter første kvartal sidste år til 705 mia. kroner i år. Det er et af de bedste kvartaler for Totalkredit nogensinde.

»Vi ser den positive udvikling, fordi vi gennem mange år har investeret i Totalkredit-samarbejdet. For fem år siden bestod samarbejdet af realkreditlån til private i tolagsbelåning. I dag har vi et integreret partnerskab, hvor vi sammen har investeret i gode produkter og har gode priser. Det giver gode resultater,« forklarer Michael Rasmussen.

Større udlån, mindre indtjening

Det markant større udlån resulterer imidlertid ikke i flere penge til Nykredit. Koncernens indtjening på at eje Totalkredit falder med otte procent til 539 mio. kr. i første kvartal i år. Årsagen skal blandt andet findes i faldende bidragsindtægter, fordi Totalkredits kunder i høj grad har omlagt til lån, hvor bidragssatsen er lavere – bl.a. fastforrentede realkreditlån. Det er sket, i takt med at man har set 30-årige fastforrentede lån helt ned til 1,5 procent.

»Kunderne vil gerne udnytte muligheden for at gå over i 30-årige fastforrentede lån, og det råder vi dem også til, gerne med afdrag. Det er godt for kunderne, for vores kreditbog og for samfundet. Men det giver også en lavere indtjening fra bidragssatser end kortere, variable lån.«

De færreste topchefer argumenterer for en indtjening, der skal falde, og det gør Michael Rasmussen da heller ikke. Men han erkender også, at presset på toplinjen nok kommer til at fortsætte i andet kvartal, idet man fortsat vil se mange konverteringer over til fastforrentede lån med de lavere bidragssatser til følge. Så er spørgsmålet, om Nykredit vil øge indtjeningen ved at øge priserne, eller om man vil satse på at kunne fortsætte med at øge udlånet.

»Jeg kan og vil ikke kommentere fremtidige priser. Men det bliver et spørgsmål om volumen i forhold til at få hævet indtjeningen,« siger Michael Rasmussen.

Balancegangen bliver udfordret

Den ekstra vækst skal hentes i samarbejde med pengeinstitutter, som Nykredit i stigende grad også konkurrerer med. For koncernens bankforretning bliver ved med at vokse. Det seneste kvartal er udlånet vokset med 3,6 mia. kroner til 60,4 mia. kroner. Dermed er udlånet på et år vokset med seks procent. Samtidig er formuen under forvaltning i samme periode steget med 18 procent.

Det har hele tiden været strategien, hvilket Michael Rasmussen også gentagne gange understreger under interviewet, at både Totalkredit og Nykredit Bank skulle vokse, men koncernen kommer længere og længere ud i en diplomatisk balancegang, efterhånden som dens bankben vokser sig til en større og større rival til dens samarbejdspartnere i Totalkredit, som er altafgørende for, at Nykredit kan fortsætte med at lange flere realkreditlån ud.

»Det er rigtigt, at vi vokser i vores bank, men vi er blot en af de 59 konkurrenter, vores Totalkredit-samarbejdspartnere har. Samtidig arbejder vi hver dag på at blive en bedre partner til pengeinstitutterne i Totalkredit. Gør vi det, så er jeg sikker på, at vi også samtidig kan udvikle vores egen distribution. Der er en fin balance,« siger Nykredit-bossen.