Nykredit slår rivaler i kampen om danskernes boliglån

Landets største realkreditinstitut har via Totalkredit-samarbejdet vundet mest terræn i 2018, og topchef Michael Rasmussen tror på mere vækst i 2019, selv om boligmarkedet skulle flade ud.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen kan glæde sig over en pæn fremgang i selskabets realkreditudlån til danskerne i 2018. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit har i år haft held med at få erobret både kunder og nye realkreditudlån. Det viser kvartalsregnskabet, som landets største realkreditinstitut offentliggjorde torsdag. Her kan man se, at virksomheden i dens Totalkredit-samarbejde i den grad har haft medvind i år.

Her er udlånet vokset med 4,9 procent til 661 mia. kr. Dermed har man haft mere gang i forretningen end de tre andre store aktører på det danske realkreditmarked.

»Jeg håber og tror, det er en kombination af gode produkter med attraktive priser og flot arbejde af vores egne rådgivere og rådgiverne ude i Totalkredit-pengeinstitutterne,« fortæller Nykredit-topchef Michael Rasmussen og tilføjer om konkurrencesituationen:

»Når jeg tillader mig som den sidste i rækken at kigge ud over de andre, der har afleveret regnskab, så bliver jeg ikke i dårligt humør.«

Bred lånebog skal sikre markedsandele

Michael Rasmussen understreger, at han ser en hård konkurrencesituation med kamp om kunderne på det danske realkreditmarked.

»Men vi står rigtig stærkt i markedet. Kigger du eksempelvis på vores kunders gennemsnitlige, vægtede bidragsbetaling, så er den på det laveste niveau i fire år. Kigger du på de væsentligste produkter, som otte ud af ti kunder vælger, kan vi i dag efter kundekroner tilbyde den laveste bidragsbetaling,« siger han.

Han hæfter sig især ved, at Nykredit har formået at vise vækst i udlånet i 95 ud af 98 kommuner. Og at den brede tilstedeværelse rundt om i landet via de mange samarbejdspengeinstitutter i Totalkredit er en styrke i forhold til den udvikling, han ser på boligmarkedet.

»Med den lånebog, vi har, ser jeg det absolut som en styrke for os, at de positive tendenser fra storbyerne har bredt sig til resten af boligmarkedet i Danmark. Jeg tror, vi også kan vise både kunde- og udlånsvækst i 2019.«

Lokal forankring gør forskellen

Nykredit-topchefen tror på, at markedet for både parcelhuse og lejligheder stiger de fleste steder næste år.

»Det kan godt være, at priserne på ejerlejligheder i nogle af storbyerne, herunder København, sætter sig marginalt, og det er nok meget sundt. Men ellers er det robust.«

Ifølge Lars Krull, der er bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, er det da også Nykredits helt store styrke, at man har en salgsmaskine overalt i landet. Nykredits Totalkredit-samarbejde sikrer ifølge Lars Krull topchef Michael Rasmussen, at der altid er lokalt fokus, hvor han har en lokal partner.

»Og det har han overalt. Den stærke lokale forankring gør en stor forskel, når man snakker boliglån. Nykredit har med dens Totalkredit-partnere den bedste spredning og penetration i markedet,« siger han.

Vil fortsat vinde

Samlet set er Nykredit den største realkreditaktør i landet med et samlet realkreditudlån ved udgangen af september på 1.160 mia. kr. Michael Rasmussen forventer, at det tal fortsætter med at stige.

»Vi vinder markedsandele fortsat, selvom vi er oppe på samlet over 42 procent nu,« siger han.

I oktober kunne Berlingske berette, at Nykredit i øjeblikket er billigst på de mest populære lån – fast rente, F5 og F-Kort, når kundekroner medregnes, mens Jyske Bank fortsat har det billigste F1-lån. Derfor forventer Michael Rasmussen, at Nykredit vil være i stand til at øge realkreditudlånet, også selv om boligmarkedet ikke skulle blive ved med at udvikle sig positivt.

»Vi har fået skruet så konkurrencedygtige priser sammen, at selv hvis boligmarkedet skulle udvikle sig fladt, så tror jeg på, at vi stadigvæk vil kunne fremvise vækst,« siger han.