Business-overblik: Nykredit køber realkreditinstitut i milliardhandel

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen kan glæde sig over endnu et milliardopkøb, der gør Danmarks største realkreditinstitut endnu større. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen.

Vi starter dagen med et frisk milliardopkøb fra landets største realkreditinstitut. Vi skal også forbi historien om Danske Bank, hvor forskere advarer mod manglende polstring i landets største bank, og så fortsætter vi med endnu en forsker, der opfordrer til, at Nationalbanken overtager rollen som bankernes vagthund fra Finanstilsynet.

Men vi starter med Nykredit.

1
Opkøbsmaskinen, der spiser små bidder

Torsdag morgen har Nykredit meddelt, at koncernen køber landets mindste realkreditinstitut. LR Realkredits ejere Nordea Bank, Danske Bank, Arbejdernes Landsbank, SEB og Jyske Bank får 2,6 mia. kroner fra Danmarks største realkreditinstitut, der bliver en smule større.

»Vi øger med købet af LR Realkredit vores egenkapital og øger samtidig vores udlån på områder, hvor vi i forvejen har stærke kompetencer i Nykredit. Det var derfor naturligt for os at gå konstruktivt ind i forhandlingerne, da bestyrelsen i LR Realkredit henvendte sig for at høre, om vi var interesserede i at overtage virksomheden,« udtaler David Hellemann, koncerndirektør i Nykredit i en selskabsmeddelelse.

Det er en mindre aktør på boliglånmarkedet, som nu er blevet opslugt af landets største. LR Realkredits realkreditudlån var ved udgangen af sidste år på 21,7 mia. kroner, hvilket svarer til mindre end to pct. af Nykredit-koncernens samlede realkreditudlån på knap 1200 mia. kroner. LR Realkredit har under ti fuldtidsansatte medarbejdere, oplyser Nykredit.

LR Realkredit, der har eksisteret siden 1959, formidler realkreditlån til ejendomme, der altovervejende modtager en form for offentlig støtte. Instituttet er primært beskæftiget med udlån ved alment boligbyggeri, af sociale, kulturelle og undervisningsejendomme samt af andelsboligforeninger.

Det er det andet milliardopkøb inden for godt en måned fra Nykredits side. I begyndelsen af marts købte koncernen 75 pct. af investeringsvirksomheden Sparinvest for lidt over 2,2 mia. kroner.

Nykredit ser dermed ud til at fortsætte med at spille med de økonomiske muskler, som koncernen fik opbygget, da fem danske pensionskasser i slutningen af 2017 købte sig ind i realkreditinstituttet. Allerede dengang var der da også forlydender om, at pensionskassernes indtog ville kunne betyde, at Nykredit ville brede sig ud.

2
Danske Bank bør lægge meget mere på kistebunden

Vi fortsætter i banksektoren, hvor eksperter i dagens Berlingske sender en advarsel om kapitalsituationen i Danske Bank. Danske Bank er ifølge Johannes Raaballe og Anders Grosen fra Aarhus Universitet blevet mindre robust det seneste år blandt andet på grund af hvidvasksagen.

Aktionærer bør derfor snarest muligt skyde 50 mia. kroner i banken, lyder det fra de to bankeksperter. Ellers risikerer den danske stat eller A.P. Møller Holding at stå med regningen.

»Danske Banks soliditetsproblem risikerer som i 2008 at blive et problem for det danske samfund. Omhu kræver således, at aktionærer snarest skyder 50 mia. kroner ind i Danske Bank,« siger Johannes Raaballe, lektor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Johannes Raaballe har i årevis offentliggjort et alternativt mål, der hedder markedsopgjort solvens (MSolvens). Han argumenterer for, at målet i praksis har været succesrigt til at identificere, hvilke banker der gik ned under den seneste danske bankkrise. Det er med dette mål i hånden, at han advarer om Danske Banks kapitalposition. Banken ligger således tæt på bunden af den rangliste over de danske bankers polstring, som han foretager hvert år.

Hos Danske Bank afviser økonomidirektør Christian Baltzer, at banken skulle have udfordringer med kistebundens tykkelse.

»Vi er velkapitaliseret og har en solvens, der kan modstå betydelige makroøkonomiske udsving,« siger han.

3
Nationalbanken skal være vagthunden

Morgenposten domineres denne dag af den finansielle verden. For der er endnu en forsker på banen med en opfordring til forandring i sektoren, som har været rystet af en række skandaler. For at det ikke skal ske i samme omfang fremover, bør Nationalbanken overtage tilsynet med de største danske banker. Sådan lyder meldingen fra professor og ekspert i finansiel regulering Jesper Rangvid fra CBS til Finans.

»Jeg er overbevist om, at det som minimum er en god idé at lade Nationalbanken overtage opgaven med at føre tilsyn med de store banker og realkreditselskabers robusthed. Det vil give Finanstilsynet mulighed for at fokusere sine kræfter på at føre tilsyn med adfærden i finanssektoren herunder det vigtige hvidvaskområde,« siger Jesper Rangvid til Finans.

Det er langt fra første gang, at dette forslag er oppe at vende. Helt tilbage i 2011 foreslog en lang række finansaktører, at Nationalbanken skulle ind på Finanstilsynets enemærker. Nationalbankens daværende direktør, Nils Bernstein var endda én af dem. Dengang var anledningen Amagerbankens krak. Denne gang er diskussionen om, hvem der bedst holder styr på finansvirksomhederne, blevet aktuel efter Danske Banks hvidvasksag.

Tilsynsdirektør Jesper Berg og bestyrelsesformand David Lando advarer dog mod at foretage sådanne drastiske ændringer af tilsynet med finanssektoren, der »risikerer at ødelægge synergier, kultur og erfaringsudveksling«.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • Investorerne kan i det gode vejr enten vælge at gå en tur i parken eller til generalforsamling indenfor i Parken Sport og Entertainment og se årets udbytte på 2,5 kroner per aktie blive godkendt.
 • EU besluttede at give Storbritannien en frist til slutningen af oktober for at finde den rette udtrædelsesaftale. Investorerne reagerer stort set ikke. Det er lidt som med historien om Peter og Ulven. Der har mange gange været større ståhej og udsigt til en afstemning, som kunne blive til en aftale. Men indtil videre er der ikke sket mere end det. Det er fortsat det britiske pund, som er omdrejningspunktet for, om der sker noget afgørende nyt, og det er ikke tilfældet.
 • 2019 har igen været et »svært« år at være Pandora-aktionær i. Aktien er som en anden ludobrik sendt tilbage til årets lave udgangspunkt efter en overgang at være steget med en tredjedel. Store investeringsbanker får stadig internationale investerer til at lege kispus med de danske private, mens der er desværre ikke er udsigt til at ledelse og bestyrelse for alvor har fået stoppet den negative nyhedsstrøm. Alene den sidste uge er aktien faldet med 10 procent.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder er ifølge Ritzau Finans overvejende i rødt torsdag morgen efter at have været tæt på det højeste niveau i otte måneder onsdag. Svagere dollar, bekymrede centralbanker i Europa og USA over den globale udvikling og trusler fra Trump om told på europæiske varer tynger markedsstemningen.

 • Nikkei 225 -0,0
 • Topix -0,1
 • Hongkongs Hang Seng -0,9
 • China Shanghai Composite -1,4
 • China CSI 300 -2,0
 • Taiwan Taiex -0,6
 • Sydkoreas Kospi -0,1
 • Indiens BSE Sensex -0,1
 • Singapores STI +0,2
 • Sydney ASX 200 -0,2