Danske guldhandlere melder svensk gigant til politiet

Foreningen for Danske Guldhandlere anmelder nu svenske Guldadam og 54 danske partnerbutikker til politiet i et opgør, der skal være med til at sikre danskernes tiltro til den til tider omstridte guldbranche.

Skandinaviens største opkøber af skrotguld, GuldAdam, bryder loven om handel med brugte genstande, mener brancheforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fårene skal skilles fra bukkene.«

Sådan siger Dennis Lindberg, formand for Foreningen af Danske Guldhandlere, om den politianmeldelse, som foreningen torsdag har indgivet mod guldhandler-kæmpen Guldadam samt 54 af virksomhedens partnerbutikker. Ifølge foreningen er ingen af de 54 samarbejdspartnere, der bl.a. omfatter en række optikere, fotoforretninger og dagligvarebutikker, certificeret til at drive guldhandel. Og dermed opererer de ulovligt i Danmark.

»Det afgørende for foreningen er, at der et fælles sæt spilleregler for guldhandlerne, som loven også afspejler, at der skal være. Og når der er nogen, der afviger markant fra loven, vil vi gerne påpege det. Det er derfor, vi er her,« siger Dennis Lindberg.

Loven om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed siger bl.a., at »Den, der driver virksomhed, som er omfattet af loven, skal have bevilling,« og at virksomheden kun må »drives fra fast forretningssted med særskilte forretningslokaler.«

»At være autoriseret guldhandler betyder blandt andet, at du fører kosterbog hos politiet, dvs. registrerer alt, hvad der kommer ind. Det betvivler vi meget, at en fotoforretning, blomsterbutik, eller hvem der måtte være partnerbutik, har evnen til at holde styr på. Grunden til, at man registrerer varerne, er jo også for at modvirke eventuelt videresalg af hælervarer,« siger Nicolai Rossen, der er foreningens særlige rådgiver og talsmand.

Guldadam er ikke medlem af Foreningen for Danske Guldhandlere. Både Dennis Lindberg og Nicolai Rossen afviser dog, at politianmeldelserne sker i et forsøg på at skille sig af med en konkurrent.»Guldadam er også velkommen i vores forening, hvis bare de overholder spillereglerne,« siger Dennis Lindberg.Guldadam kalder sig på sin hjemmeside for »Skandinaviens største opkøber af skrotguld.« Virksomheden er af svensk oprindelse og blev etableret i Danmark i 2011. Selskabet bag guldhandleren, Guldadam Holding, er børsnoteret på den svenske børs AktieTorget.

Firmaets forretningsførelse har tidligere været i søgelyset. DRs forbrugermagasin Kontant afslørede tilbage i februar 2012, at GuldAdam accepterede guld til under halvdelen af markedsværdien. I samme program blev guldhandlerne Goldbuyers og det nu lukkede Vi Køber Guld afsløret i at købe guld uden at se billedidentifikation. Det strider mod et lovkrav, der har til formål at sikre, at tyvekoster ikke flyder frit på markedet.Og som Berlingske Business tidligere har afdækket, blev Postal Gold, der kaldte sig for »Europas største guldopkøber,« berygtet for at tilbyde sælgerne af det brugte guld priser helt ned til en tiendedel af guldets værdi. Guldfirmaet, der drev forretning fra skattelyet Isle of Man i Det Irske Hav, nægtede samtidig at efterleve den danske lovgivning på området.

Virksomheden lukkede dog pludseligt ned i Danmark, og guldhandlerens internationale hjemmeside er i dag ryddet med beskeden om, at »Postal Gold er ophørt med at acceptere nye kunder i Storbritannien for tiden.«

Politianmeldelsen er derfor et forsøg på at rette op på branchens blakkede ry, fortæller Dennis Lindberg. Og Guldadam er ikke den eneste virksomhed, der har foreningens bevågenhed.»Uden at skulle nævne navne, så er der en større nordisk spiller, der bryder loven på fire-fem punkter, der vil blive anmeldt inden for relativt kort tid,« siger han.

Foreningen for Danske Guldhandlere har seks guldhandelsvirksomheder og guldsmede som medlemmer.