Danske Bank trodser advarsler og forgylder aktionærerne

Landets største bank indkasserede næsten 20 milliarder kr. i 2016. Danske Bank sender nu rekordsummer til aktionærerne i form af udbytte og aktietilbagekøb.

Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods advarsler mod milliardudbytter vælger Danske Bank at udbetale et rekordstort milliardbeløb til aktionærerne i stedet for at polstre sig.

I 2016 advarede både nationalbankdirektør Lars Rohde, Finanstilsynet og adskillige eksperter mod bankernes store vilje til at udbetale kapital til deres aktionærer i form af udbytte og aktietilbagekøb.

De danske banker kan nemlig mangle op til op til 150 mia. kr., hvis de frygtede krav fra Basel eksempelvis bliver en realitet, og bankerne risikerer således at løbe ind i en ny krise uden utilstrækkelig polstring, lyder argumentet fra nationalbankdirektøren.

Alligevel udbetaler Danske Bank nu et rekordstort udbytte på ni kr. pr. aktie. Det svarer til, at 45 pct. - eller næsten halvdelen - af overskuddet bliver sendt videre til aktionærerne. Samtidig vil banken igangsætte et aktietilbagekøbsprogram på 10 mia. kr.

Topchef: Aktietilbagekøb er ingen målsætning

Topchef i Danske Bank, Thomas F. Borgen, pointerer, at Danske Bank ikke har behov for at polstre sig yderligere som situationen er lige nu. Han er dog grundlæggende enig i nationalbankdirektørens synspunkt.

»Jeg synes, at det er klogt sagt. Derfor har vi en dividendepolitik som i forhold til vores konkurrenter ligger relativt lavt. Vi har en af de højeste kapitaldækninger i Europa, men har man overskydende kapital, er det klart, at pengene går til aktionærerne,« siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

»Det er ingen målsætning i sig selv at igangsætte et aktietilbagekøbsprogram. Det er mere en konsekvens af den kapitalgenerering og den noget mindre vækst, end vi ser i normale tider,« siger Thomas F. Borgen.

Han henviser til, at Danske Bank siden 2012 har opfyldt nuværende kapitalmålsætning om en egentlig kernekapitalprocent på 14-15 pct.

»Det er på et niveau, som er - tillad mig - dobbelt så stort som for nogle år siden. Det gør, at vi er blandt de stærkeste og bedst kapitaliseret banker i hele Europa,« siger Thomas Borgen.

Ifølge Thomas Eskildsen, der er senioranalytiker i Jyske Bank, kan man ikke bebrejde Danske Bank for at forgylde aktionærerne.

»Danske Bank er allerede ganske pænt velkapitaliseret, og på nuværende tidspunkt er der ingen, der præcist ved, hvad eventuelle nye kapitalkrav vil være i fremtiden. Selv hvis der kommer nye kapitalkrav, vil der være en lang indfasningstid, så allerede velkapitaliserede banker vil have god tid til at indrette sig efter dem. Derfor ser jeg det ikke umiddelbart som et problem, at Danske Bank udlodder en stor del af overskuddet,« siger Thomas Eskildsen.

Boligejere forgylder aktionærer

I 2016 hævede Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, bidragssatserne for kunderne. Nu sender selskabet så 3,8 mia. kr. videre til ejeren Danske Bank i form af udbyttebetaling, fremgår det af Danske Banks årsregnskab for 2016, som blev præsenteret torsdag.

Her fremgår det også, at landets største bank kom ud af 2016 med et samlet rekordoverskud på 19,9 mia. kr., hvilket var noget over analytikernes forventninger, som ifølge Ritzau Estimates lød på knap 19 mia. kr. Bankens indtægter steg i alt fem pct. sidste år og udgjorde 48,0 mia. kr. mod 45,6 mia. kr. i 2015 drevet af øgede nettorenteindtægter, handelsindtægter og øvrige indtægter.

»Vi ser, at vi har en god underliggende vækst i forretningen, ikke mindst i vores aktivitet og balance,« forklarer Thomas F. Borgen.

Med en egenkapitalforrentning efter skat på 13,1 pct. mod 11,6 pct. før nedskrivninger på goodwill i 2015 har Danske Bank før tid indfriet deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. Til sammenligning landede ærkerivalen Nordeas egenkapitalforretning på 11,5 procent i 2016.

Danske Bank kaprer kunder

Selv om Danske Bank allerede er i mål med en egenkapitalforretning efter skat, fastholder Danske Bank deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 procent. Det skyldes, at resultatet for 2016 er positivt påvirket af en række særlig engangsindtægter, efter Danske Bank bl.a. har solgt hovedsædet på Holmens Kanal i København til livsforsikringsselskabet Standard Life for 1,4 mia. kr.

På kundesiden kan Danske Banks topchef glæde sig over, at Danske Bank øgede antallet af kunder, som har deres Nemkonto i banken, med 2.000 sidste år. Det står i kontrast til Nordea, som har mistet 25.000 kunder i Danmark i samme periode. Siden sidste år har Danske Bank generelt oplevet en fremgang i kundetilfredsheden, men der er dog fortsat plads til forbedring, fastslår Thomas F. Borgen.

»Vi er kommet langt, men potentialet er rigtigt stort,« siger han.

Ifølge Thomas F. Borgen går det »relativt godt for dansk økonomi«, og i 2017 venter han en vækst på 1,5 pct. i dansk økonomi. Derfor er han også optimistisk, når det gælder forventninger til Danske Banks resultater i 2017 og 2018.

»Vi er et spejlbillede af dansk økonomi, og hvordan, vores resultatet vil se ud i de kommende år, afhænger i høj grad af, om den økonomiske aktivitet i Danmark fortsætter i samme spor.«