Danske Bank scorer overskud på 20 milliarder og sender pengeregn over aktionærer

Den danske storbank lander et klækkeligt milliardoverskud i 2016. Dermed er vejen banet for store udlodninger i form af udbytte og et nyt omfattende aktietilbagekøbsprogram.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største bank, Danske Bank, kom ud af 2016 med et samlet overskud på 19,9 mia. kr. Det er en stigning på 12 pct. i forhold til 2015, hvor resultatet før nedskrivninger på goodwill udgjorde 17,7 mia. kr.

Det viser bankens årsregnskab for 2016.

Danske Bank forgylder aktionærer

På baggrund af bankens stærke kapitalposition indstiller bestyrelsen, at der udbetales et rekordstort udbytte på 9 kroner pr. aktie, hvilket svarer til 45 pct. af årets resultat efter skat.

Samtidig har bestyrelsen besluttet at igangsætte et aktietilbagekøbsprogram for 10 mia. kroner i 2017. Formålet med aktietilbagekøbet er at tilpasse aktiekapitalen, så den »bedre afspejler Danske Banks kapitalmålsætning«, oplyser banken i regnskabet.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, vidner den store tilbagebetaling om en stærk indtjeningskraft og ikke mindst kapitalisering.

»Det lyder næsten som et ældre slogan fra Schweppes, men det passer meget godt på de seneste Danske Bank regnskaber. De leverer sikkert og helst en lille smule bedre. Thomas Borgen har taget dramatikken ud af regnskaberne. Investorerne behøver ikke frygte større overskrifter. Det bliver som udmeldt, men givetvis en anelse bedre,« siger Per Hansen.

I mål før tid

Med en egenkapitalforrentning efter skat på 13,1 pct. mod 11,6 pct. før nedskrivninger på goodwill i 2015 har Danske Bank før tid indfriet deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. Til sammenligning landede Nordeas egenkapitalforretning i 2016 på 11,5 procent.

»2016 var endnu et år med betydelig fremgang for Danske Bank. I et udfordrende marked leverede vi et tilfredsstillende resultat, samtidig med at vi styrkede vores markedsposition. Med et afkast på egenkapitalen på 13,1 pct. nåede vi vores langsigtede mål,« siger Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen.

Højere nettorenteindtægter

Indtægter i alt steg 5 pct. og udgjorde 48,0 mia. kr. mod 45,6 mia. kr. i 2015 drevet af øgede nettorenteindtægter, handelsindtægter og øvrige indtægter.

I årets fjerde kvartal steg nettorenteindtægterne til 5.790 mio. kr. Det var noget højere end analytikerkorpsets forventninger, som lød på 5.551 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau. Det er særligt højere bidragssatser, der har givet en positiv effekt på den post i fjerde kvartal.

Aktiviteten inden for konvertering af realkreditlån faldt til dog et mere normalt niveau sammenlignet med især 1. halvår 2015, og uroen på de finansielle markeder førte til lavere aktivitet på investeringsområdet. Det betød, at nettogebyrindtægterne faldt 6 pct. til 14,2 mia. kr.

Forventer lavere overskud i 2017

I løbet af året oplevede Danske Bank en generel fremgang på kundetilfredshed på tværs af koncernen. Ifølge Danske Banks topchef er der fortsat stor fokus på kundetilfredshed i banken.

»Vi er tilfredse med de fremskridt, vi har gjort, og vil fortsat arbejde engageret på at realisere vores strategi og indfri Danske Banks fulde potentiale samt nå vores mål om at blive anerkendt som den mest betroede finansielle partner,« siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank oplyser i regnskabet, at årets resultat for 2017 forventes at ligge på 17-19 mia. kr. Selv om banken nu har en egenkapitalforretning efter skat på 13,1 pct., fastholder Danske Bank - måske en anelse defensivt - deres langsigtede ambition om en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. i 2018.