Danske Bank gik amok i udlån i Irland

Danske Bank sendte udlånsvækst i bankens irske filial i vejret i 2006 og 2007 med over 50 pct. Finanstilsynet fandt angiveligt ikke anledning til at gribe ind.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank har tilsyneladende tilsidesat al lærdom om god bankskik, da banken trådte speederen i bund og sendte udlånsvæksten i bankens irske filial, National Irish Bank, på himmelflugt i årene 2006 og 2007. Det skriver dagbladet Børsen.

Udlånsvæksten lå i flere kvartaler i 2006 og 2007 på langt over 50 procent i forhold til de samme kvartaler året før. Det var langt over det dobbelte af gennemsnittet af de irske bankers udlånsvækst.

Den eksplosive vækst i Irland har fået alvorlige økonomiske konsekvenser for Danske Bank med store milliardunderskud.

Den uafhængige bankekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult vurderer, at situationen kan være alvorlig for Danske Bank. Han kritiserer samtidig bankens topledelse for at have tilsidesat de klassiske bankdyder.

- Det er skidt at opleve, at alle de gamle dyder bliver smidt på porten, siger Bjarne Jensen til Børsen.

Danske Banks irske aktiviteter er underlagt myndighedstilsyn fra det danske Finanstilsyn, fordi de er organiseret som en filial af Danske Bank og ikke et irsk datterselskab.

Tilsyneladende fik Danske Banks irske filial lov til at lade udlånet vokse eksplosivt uden at Finanstilsynet fandt anledning til at gribe ind.

Danske Bank vil ikke svare på, om Finanstilsynet advarede om, at bankens vækst i Irland var ekstrem høj og lå betydeligt højere end eksempelvis den kuldsejlede Roskilde Banks i 2007, der var på cirka 37 procent.

- Vores vurdering var dengang, at det var en sund vækst. Men det er klart, at vi ikke så en fuldstændig nedsmeltning af den irske økonomi. Havde vi vidst, at irsk økonomi ville nedsmelte, skulle vi ikke have vækstet så meget, siger chef for de udenlandske bankaktiviteter i Danske Bank Thomas Borgen.

/ritzau/