Coloplast lægger blødt ud efter rædselsår

Medico-selskabet Coloplast lægger forsigtigt ud i 2016 med selskabets regnskab for første kvartal. Omsætningen lander til den gode side, mens indtjeningen ikke helt kan følge med. Nettoresultatet landede på 825 mio. kr, hvilket er en anelse under det ventede.

Coloplast fremlagde tirsdag middag sine regnskabstal for selskabets første kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Medicoselskabet Coloplast justerer en smule på sine mål for det kommende regnskabsår, men kommer samlet set stabilt fra land i selskabets regnskab for første kvartal. Omsætningen var i kvartalet stærkere end ventet, mens bundlinjen til gengæld ikke helt følger med. Periodens resultat blev på 825 mio. kr., hvilket dog var en forbedring på 28 mio. kr. i forhold til det tilsvarende kvartal sidste år.

I regnskabet piller Coloplast lidt ved sine mål, så forventningerne til hele regnskabsåret får et lille nøk nedad målt i danske kroner. Coloplast venter nu en organisk omsætningsvækst på 7-8 pct. i faste valutakurser og omkring 7 pct. i danske kroner. Tidligere ventede selskabet en omsætningsvækst på 7-8 pct., mens væksten i danske kroner blev spået til at blive på 8-9 pct.

På samme måde bliver forventningerne til overskudsgraden sendt en anelse ned, når målestokken hedder danske kroner. Coloplast forventer nu en EBIT-margin på 33 pct. i danske kroner mod tidligere 33-34 pct.

I regnskabet melder Coloplast desuden, at bestyrelsen har besluttet at iværksætte et aktietilbagekøbsprogram på 1 mia. kr. frem til udgangen af regnskabsåret 2016/17. Første del af programmet iværksættes i andet kvartal og forventes gennemført inden udgangen af regnskabsåret.

Coloplast havde et helt forfærdeligt 2015, da selskabet helt usædvanligt måtte nedjustere sine forventninger ikke mindre end tre gange. Selskabet hensatte i 2015 omkring 4,5 mia. kr. til omkostninger til retssager i USA, hvor Coloplast har flere sager om produktansvar hængende over hovedet.

Selskabet slår i tirsdagens regnskab endnu engang fast, at omkostningerne til mulige erstatninger og forlig i USA sagtens kan blive større.

»Den samlede omkostning er opgjort på baggrund af en række skøn og vurderinger og er derfor forbundet med betydelig usikkerhed. Der kan således ikke gives sikkerhed for, at beløbet ikke ændres væsentligt over tid«, skriver Coloplast i regnskabet.

Aktionærerne var ikke voldsomt imponerede over Coloplasts regnskab tirsdag, da selskabets aktie umiddelbart efter offentliggørelsen af tallene gik fra et plus på godt 1 pct. til et fald på knap 1,8 pct.