Chefer ændrede i Nyhedsavisens regnskab

Den tidligere ledelse i Nyhedsavisen er røget i totterne på hinanden om dokumentfalsk, efter at det er kommet frem, at avisens sidste regnskab blev ændret, efter det var underskrevet.

Det er slut med aviseventyret. Nyhedsavisen har lukket og slukket, og de ansatte er i færd med at pakke deres ting sammen. På glasvæggen hænger den sidste avis, som aldrig nåede at udkomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Mens Nyhedsavisen for længst er lukket, er striden mellem den tidligere finansdirektør samt ejer og adm. direktør og bestyrelsesformand blusset op på ny.

Da Nyhedsavisen i sommeren 2008 godt forsinket offentliggjorde selskabets regnskab for 2007, var det med en ledelsesberetning, som blev ændret efter bestyrelsesformand Svenn Dam og administrerende direktør Morten Nissen Nielsen havde skrevet under på det. Og ifølge de to skete det uden deres accept. Det mener to af landets førende juraeksperter Lars Bo Langsted, leder af Juridisk Institut ved Aalborg Universitet, og Vagn Greve, juraprofessor ved CBS, er dokumentfalsk.

»Hvis man ændrer i et dokument, efter at det er underskrevet, og uden at de pågældende har givet tilladelse til det, så er det dokumentfalsk,« siger Vagn Greve.

Han bakkes op af Lars Bo Langsted, der understreger, at det er en alvorlig overtrædelse.

»Det er da højest kritisabelt, udover at det muligvis også er strafbart. Hvis man går ind og ændrer indholdet i et dokument, som nogle andre mennesker tror, havde et indhold, da de skrev under, og det så viser sig bagefter, at de i praksis har skrevet under på noget, som nu fremtræder helt anderledes og har et andet indhold frem for alt. Netop spørgsmålet om forventning om finansiering har stor betydning,« siger Lars Bo Langsted,

Tilsagn om kapital
Hele striden, der er kommet frem i forbindelse med bogen om Nyhedsavisen "Alt går efter planen – sagaen om Nyhedsavisen," drejer sig om, at der i det oprindelige regnskab var indskrevet, at investorer havde givet tilsagn om 78 millioner kroner. I det regnskab, der blev indsendt til Erhvervs og Selskabsstyrelsen var det beløb trukket ud og i stedet blev følgende indført: »Ledelsen redegør for, at der er opnået tilsagn om tilførsel af likviditet«, under revisionspåtegningen.

I en mail til Berlingske Business begrunder den tidligere finansdirektør Lars Lindstrøm rettelsen med, at konkurrenterne kunne se Nyhedsavisens finansielle situation.

»Tankegangen bag bestyrelsens og ledelsens overvejelser var, at hvis vi nævnte beløbet, ville vores konkurrenter uden tvivl skrive, (som de havde gjort tidligere), at avisen ville lukke inden for kort tid. Morten Lund og jeg havde diskussionen med revisor, og da han sagde god for ikke at oplyse beløbet blev både Svenn Dam og Morten Nissen Nielsen informeret herom,« skriver Lindstrøm i mailen.

På det tidspunkt skrev pressen meget om, hvorvidt Nyhedsavisen ville overleve. Derfor ville beløbet afsløre over for konkurrenterne, hvor presset avisen var, og derfor kunne de lettere indstille skytset efter det.

Forklaringsproblem
Indtil nu har finansdirektør Lars Lindstrøm og ejeren af Nyhedsavisen Morten Lund stået på den ene side og Morten Nissen Nielsen og Svenn Dam på den anden side efter Nyhedsavisens krak.

Men nu ser det ud til, at Lund og Lindstrøm ikke længere er enige. Svenn Dam siger, at han var på ferie, og efter at han havde skrevet regnskabet under og faxet det hjem, slukkede han sin telefon og var ikke i kontakt med de andre i de efterfølgende uger.

Og mens Lars Lindstrøm fastholder, at han havde fat i Nissen Nielsen og Dam, støtter Morten Lund nu den tidligere bestyrelsesformands forklaring.

Du har ikke snakket med Morten Nissen Nielsen og Svenn Dam om, at ledelsesberetningen blev lavet om?

»Nej, der var slet ingen, der kunne få fat i Svenn Dam i tre til fire uger,« siger Morten Lund.

Så der var ikke nogen, der havde fat i ham for at sige, at ledelsesberetningen blev lavet om?

»Nej,« lyder svaret fra Morten Lund.

Imens holder Lindstrøm fat i sin forklaring, dog har han ingen beviser til at underbygge sin påstand.

»Jamen, det kan jeg jo netop ikke dokumentere på skrift, ellers var der jo ikke denne polemik. Som nævnt er det ikke noget jeg har lyst til at bruge mere tid på, men jeg kan dokumentere korrespondancen med revisor, der viser, at bevæggrunden for udeladelsen udelukkende var af konkurrencemæssige årsager, men da Dam/Nissen begge var på ferie, fik de det desværre oplyst over telefonen,« lyder det i mailen fra Lindstrøm.

Men både Svenn Dam og Morten Nissen Nielsen benægter, at de er blevet orienteret om ændringerne.

»Jeg har på ingen måde fået nogen information om de her ændringer,« siger Svenn Dam.

Nyhedsavisen lukkede cirka halvanden måned efter det sidste regnskab var offentliggjort.


Fik du læst:

Morten Lund: Jeg var egoistisk

Billedserie: De ti mest magtfulde i den danske medieverden

Selv nøgenhed trækker ikke annoncer til