Centerkongen

Jesper Andreasen er nærmest født og opvokset i Rødovre Centrum, men ville kun stå i spidsen for familieforetagendet i få år, da moren stoppede. Nu har han haft posten i 22 år og indvier i morgen en udbygning til 300 millioner kroner.

Foto: Christian Liliendahl. Jesper Andreasen, direktør i Rødovre Centrum. Billedet på væggen forestiller grundlægger af centret, gartner Aage Knudsen.
Læs mere
Fold sammen

»Jeg kan godt gøre det her i fem år, men så skal jeg tilbage til finansbranchen.«

Sådan lød svaret fra 29-årige Jesper Andreasen, da familien i 1991 ville have ham til at overtage posten som direktør for Rødovre Centrum efter moren.

Morfaren, gartner Aage Knudsen, indviede i 1966 Danmarks første overdækkede indkøbscenter på det, der hidtil havde været marker og gartneri i forstadskommunen vest for København.

Jesper Andreasen er dog blevet i direktørstolen i foreløbig 22 år og trådte sine barnesko i centret og nabolaget.

Han voksede op ved morfarens nærliggende gartneri, gik i folkeskole et stenkast fra centret og fik fritidsjob hos faren, der drev en Shell-tank på parkeringspladsen, Og han vaskede bilruder, mens centret havde bilbio – indtil videomaskinens fremkomst lukkede den aktivitet i 1981.

Ti år senere var Jesper Andreasen blevet uddannet cand.polit., arbejdede som fuldmægtig i Realkredit Danmark og havde »en bankdirektør i maven«.

Men familieforetagendet skulle hjælpes, og Jesper Andreasen kom aldrig retur på fuld tid til finansverden, men har stået i spidsen for et center, som er vokset og vokset.

Fem udvidelser

I hans tid har der været udvidelser i 2000 med en ny etage til Magasin-varehuset og i 2003-06, da centret tog et tigerspring på 40 procent og blandt andet fik et Føtex-supermarked. Den udvidelse viste sig heldigt timet med de efterfølgende års opsving.

Det samme håber Jesper Andreasen bliver tilfældet for hans tredje – og centrets femte – udvidelse, som indvies i morgen.

»Byggepriserne er fornuftige i nedgangstider, og vi håber, at økonomien i samfundet går bedre, når vi åbner. Min fornemmelse er, at det går den rigtige vej, og ifølge statistikkerne har vi taget markedsandele fra andre centre.«

Den nye etape omfatter et fitnesscenter og fem biografsale, som gerne skal trække nye og flere besøgende til centret.

Flere generationer

Hele familien er engageret i driften af centret, hvor alle kommer i bestyrelsen, når de er fyldt 18 år. I øjeblikket sidder Jesper Andreasens morbror fra anden generation, tredje generation er repræsenteret ved ham selv, to brødre og en kusine, mens der sidder otte, snart ni, fra fjerde generation.

Familien kan glæde sig over stabil indtjening: I 2008 røg driften lige akkurat under nul, men de næste fire regnskabsår har givet et samlet plus på næsten 200 millioner.

Solgte bank

Selv om Jesper Andreasen er blevet på centerkontoret, så fastholdt han kontakten til finansverden. Han sad i mange år i bestyrelsen for Forstædernes Bank og var formand op til salget til Nykredit i september 2008, der blev offentliggjort samme dag som det skæbnesvangre krak i Lehman Brothers. Han mener ikke, at posten har givet skrammer, selv om Nykredit bagefter tabte flere milliarder, og en ny bog om finanskrisen, »Andre folks penge«, sætter lup på voldsomme udlån i blandt andet Forstædernes Bank.

»Vi fik 1,8 milliard for banken, og aktionærerne fik næsten det dobbelte af aktiekursen. Det må da være bedre, end hvis banken var gået konkurs. Kreditpolitikken skulle have været strammet, og det kan man i bagklogskabens klare lys godt klandre bestyrelsen for. Men også landets største bank var i store problemer, og Nykredit kiggede i vores bøger i en måned. Det er heller ikke mit indtryk, at der er nogen bad feelings,« siger Jesper Andreasen.

Han vil gerne tilbage i en bankbestyrelse og er foreløbig formand for Realdanias Erhvervsforum for ejere af erhvervsejendomme. Jesper Andreasen har altid været politisk interesseret og betegner sig som borgerlig, men roser samtidig Rødovres socialdemokratiske førstemand, Erik Nielsen, som er med ved indvielsen i morgen.

»Han gør det fremragende. Der er styr på økonomien, og han forstår erhvervslivets ønsker.«

Jagt og ski

De tre voksne børn er flyttet hjemmefra, så Jesper Andreasen og den mangeårige hustru Gitte bor alene i et Karslunde-parcelhus, de overtog, da hans mor døde for nogle år siden. Før havde de en landejendom i Havdrup med marker og dyr.

Turen til Rødovre bliver tit tilbagelagt i en lille elbil, og i fritiden går centerdirektøren gerne på jagt, ligesom der bliver rejst en del.

»I ferien rejser vi især til Norge og står på ski, og så kan jeg godt lidt at rejse til Afrika, mest for at se dyrene. Storbyer får jeg nok af på mine faglige rejser, hvor jeg ofte ser på centre; jeg skal snart til Dubai og Indien.«