Business-update: Milliarderne vælter ind hos stenrig Mærsk-ejer

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

»Mens gruppen indtil videre har redet stormen af og rent finansielt kommer stærkere ud, har pandemien ramt vores kolleger, vores forretningspartnere og vores lokale samfund hårdt,« skriver administrerende direktør for A.P. Møller Holding og Mærsk-arving Robert Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godeftermiddag og velkommen til fredagens – og dermed ugens sidste – Business-update, som giver dig overblikket over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan puste ud og gå weekenden velinformeret i møde. Eller måske ligefrem gå påskeferien i møde, hvis du er blandt dem, der trækker stikket allerede nu.

Vi skal omkring flere af landets store og toneangivende virksomheder, der i løbet af fredag har fremlagt regnskab for 2020. For flere brancher blev det et rædselsår ikke set værre siden Anden Verdenskrig. For andre en dundrende økonomisk succes.

Vi starter i den positive ende.

Mær­sk-ejer løf­ter over­skud ti milliarder kroner

Der er fuld fart på i A.P. Møller Holding, der ejer aktiemajoriteten i A.P. Møller - Mærsk og derudover er storaktionær i Danske Bank. Det viser selskabets regnskab for 2020, som Børsen har kigget på.

På toplinjen er omsætningen kun steget marginalt fra 275 milliarder kroner til 276,9 milliarder kroner, men på bundlinjen er snakken en helt, helt anden. Her er overskuddet i 2020 steget med 50 procent til knap ti milliarder kroner, hvilket kun overgås af 2018.

»2020 har været et tumultarisk og svært år. Mens gruppen indtil videre har redet stormen af og rent finansielt kommer stærkere ud, har pandemien ramt vores kolleger, vores forretningspartnere og vores lokale samfund hårdt. Liv og levebrød er gået tabt pga. virussen,« skriver Mærsk-arvingen Robert Uggla, der er administrerende direktør i A.P. Møller Holding, i ledelsesberetningen i regnskabet.

TV 2 med bedste resultat nogensinde

En anden, som er kommet stærkt gennem et år med coronapandemien, er den statsligt ejede medievirksomhed TV 2. Faktisk blev 2020 det bedste regnskabsår i TV 2s historie, skriver Børsen.

Det skyldes især, at det er lykkedes for TV 2 at øge både reklame- og abonnementsomsætningen, da TV 2 Play og den nye sportskanal, TV 2 Sport X, har tiltrukket flere abonnenter.

Resultatet før finansielle poster (EBIT) landede i 2020 på rekordhøje 406 millioner kroner i forhold til 313 millioner kroner i 2019.

»Resultatet er meget tilfredsstillende i et på alle måder meget anderledes år, som generelt og internt på TV 2 har været præget af corona og #metoo. Hjemsendte medarbejdere og et påkrævet kulturarbejde har påvirket hverdagen. Alligevel er det lykkedes at fastholde høj relevans i vores programmer og nyhedsudsendelser på tværs af kanaler og platforme,« siger TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, i en pressemeddelelse.

Nordens største barkoncern i kæmpetab

Og så til de mere triste regnskaber. Nattelivet er sammen med rejsebranchen blandt de allerhårdest ramte af coronakrisen, hvilket regnskabet for Nordens største barkoncern, Rekom, med alt tydelighed viser. Det skriver Børsen.

Rekom, der står bag kendte steder som Heidi’s Bier Bar, A-Bar, Café Guldhornene, The Drunken Flamingo og Hornsleth Bar, tabte på bundlinjen 133 millioner kroner i 2020. Til sammenligning kunne man året forinden notere sig et plus på 19 millioner kroner.

Omsætningen led også voldsomt som følge af langvarige nedlukninger uden aktivitet. Med et resultat på 319 millioner kroner i omsætningen landede koncernen næsten 700 millioner kroner under den forventning, man havde, inden covid-19-pandemien brød ud.

Resultatet er en direkte konsekvens af coronapandemiens hærgen og tvangslukningen af barer og natklubber i hele Europa, lyder det i regnskabet.

For at holde økonomien oven vande planlægger ejerkredsen at skyde 30 millioner kroner i selskabet i løbet af foråret. Det kommer efter en tilførsel på 140 millioner kroner i marts 2020.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

»At en drengerøv fra Nordjylland får Anders Holch på holdet, det er helt vildt«

Jacob Risgaard fra den nordjyske onlinekoncern Coolshop er lykkelig over at have fået Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen med på holdet. Holch Povlsen, der er blandt landets rigeste, har overtaget 25 procent af virksomheden Coolshop for et hemmeligt beløb – og han kunne have købt det for en krone, forklarer Jacob Risgaard.

Læs hele interviewet her.

Lufthavnsdirektør om værste år siden Anden Verdenskrig: »Jeg kan love dig, at vi har prøvet at være kreative«

Coronakrisen har midlertidigt flået forretningsgrundlaget under Københavns Lufthavn væk. Men et underskud før skat i 2020 på 828 millioner kroner kunne have endt meget værre, mener topchef Thomas Woldbye. Nu ser han med vacciner og coronapas et lys for enden af tunnelen.

Læs hele interviewet her.

Børsbarometer: Et »sweet spot« for aktier? Chefstrateg tror på fortsat kursfest i 2021

Det er nu et år siden, at aktierne nåede bunden efter flere ugers panik og blodbad på de finansielle markeder. Siden da er både danske og globale aktier eksploderet mere end 50 procent, og J.P. Morgans chefstrateg tror ikke, at kursfesten er slut endnu.

Læs hele artiklen her.

Rasende kinesere har fået H&M udraderet fra landkortet

Tøjgiganten H&M er stort set blevet fjernet fra internettet i Kina. Det sker, efter at virksomheden har valgt at droppe bomuld fra Xinjiang-regionen, hvilket har udløst ekstrem vrede på kinesiske sociale medier.

Læs hele artiklen her.

Selvom Marten endnu ikke er fyldt 30, har han ansvar for en forretning på 7,5 milliarder kroner

Marten Mills har en fortid i konsulenthuset Bain & Company og er i dag ansvarlig for Novozymes’ største division – Consumer Biosolutions. En forretning på 7,5 milliarder kroner.

Læs portrættet af Marten, der er en del af Berlingskes Talent 100-kåring, her.