Business-overblik: 70-årig vinder spektakulær sejr over omstridt ukrudtmiddel

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I årevis har Roundup splittet økologer, landmænd og fageksperter. Nu har en dom ved en amerikansk domstol potentielt åbnet for et hav af retssager. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

1

I USA er man som bekendt ikke bange for at tage et godt slagsmål ved retten, og i nat - dansk tid - faciliterede en domstol i Californien et opgør, der kan sende rystelser igennem kemikaliebranchen.

Det omstridte roundup, et populært ukrudtsmiddel, har i årevis delt vandene. Økologer og aktivitister har længe advaret mod, at roundup er giftigt og farligt, mens ingeniører, landmænd og store dele af fagkundskaben i lang tid har holdt på det modsatte:

»Roundup er ikke farligere end rødvin,« lød det fra Bæredygtigt Landbrug i 2017, mens en giftekspert tilbage i 2011 mente, det udgjorde en trussel på niveau med »bordsalt«.

I 2015 kom Roundup alligevel med på Arbejdstilsynets såkaldte kræftliste, da det indeholder stoffet glyphosat.

Og så tilbage til Californien:

En 70-årig mand ved navn Edwin Hardeman havde i mere end 25 år brugt Roundup til at bekæmpe ukrudt på sin landejendom lidt nord for San Francisco.

I 2015 fik han konstateret kræftsygdommen, non-Hodgkin lymfom, også kendt som lymfekræft. I 2016 konstaterede WHO, at glyphosat netop kunne forhøje risikoen for at få lymfekræft, og kort efter tog Edwin Hardeman chancen og sagsøgte Monsanto, en af USAs største landbrugskemikalie virksomheder, der står bag Roundup.

Og en seks mand stor jury vurderede i nat, at Edwin Hardeman med god grund kunne føle sig forurettet. Således skulle der have været advarsler på produkterne om den forhøjede kræftrisiko, lød dommen, der samtidig tilkendte Hardeman en erstatning på 80 mio. dollars, som Monsanto skal betale.

Som altid i den slags sager er det ikke den enkelte sag, der er særlig interessant: I stedet er det den lavine af søgsmål, Monsanto nu forventeligt kan løbe ind fra andre kræftofre, der har plejet omgang med Roundup. Analytikere har anslået, at Monsanto kan løbe ind i erstatningskrav svarende til fem milliarder dollars.

Det er navnlig dårlig nyt for Bayer,  den tyske kemigigant, der købte Monsanto i 2018, og som nu hænger den regning, de mange slagsmål ved retten kan afføde.

Monsanto kalder dommen for skuffende og vil nu tage stilling til, hvorvidt den skal ankes.

2

Hjem igen, mere præcist nord for København, hvor en af landets største ejendomsmatadorer, Mikael Goldschmidt, tager spadestikket til en helt ny bydel i Hillerød, der færdigbygget vil have bidraget med 1.350 lejeboliger til byen.

Bydelen, der skal hedde Frederiksbro, kommer til at løbe op i fire milliarder kroner, kan Berlingske fortælle i dag.

I alt kommer den nye bydel til at bestå af 115.000 etagemeter boligareal, mens 5.000 etagemeter er henlagt til erhverv og parkeringshuse. Bygningerne vil blive færdiggjort i takt med, at efterspørgslen er der.

»Da det gik op for mig, hvor stort et projekt vi egentlig havde mulighed for at skabe, indså jeg, at det var nødvendigt at binde det sammen om en grundidé. Der er så mange, der forsøger at skabe et byggeri med faciliteter til alle generationer, men enten bliver det ikke til noget, eller også bliver det til en halv løsning. Derfor lavede jeg en overskrift for mit byggeri, der hedder »Livets Cyklus«,« fortæller Mikael Goldschmidt til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3

Finans.dk kan torsdag fortælle, at ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) har mistet tålmodigheden med danske bestyrelsesmænd.

Årsagen: Af de 1.600 største virksomheder herhjemme er der foreløbig i omegnen af 800 - altså halvdelen - hvor der ingen kvinder er i bestyrelserne, viser en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder.

»Det er simpelthen for sølle. Jeg var også ligestillingsminister i 2004-2006. Tallene for kvinder i bestyrelser og ledelser er stort set de samme, og det er de samme kvinder, der kommer til de samme møder, hvor vi bliver enige om, at der skal gøres noget. Nu må mændene på banen,« siger Eva Kjer Hansen til finans.dk.

Alligevel er ministeren forbeholden ved at skulle lovgive på området - som i eksempelvis Norge - hvor man allerede i 2006 lovgav om kvoter for kvinder i bestyrelserne.

Torsdag morgen skal ministeren mødes med 13 af lederne fra landets store virksomheder for at diskutere problematikken.

4

Og mens bestyrelserne mangler kvinder, mangler IT-virksomhederne arbejdskraft, skriver Berlingske.

Gennem de seneste 12 måneder har 45,2 procent af IT-virksomhederne helt droppet at få besat ledige job, fordi de rette folk ikke er til at få fat i, fremgår det af en undersøgelse som brancheorganisationerne  IT-Branchen, IT-Forum og Brains Business har gennemført forud for et årsmøde i IT-Branchen torsdag.

»Markedet er fuldstændig støvsuget. Job bliver ikke besat og digitaliseringsopgaver dermed ikke løst – et problem for ikke blot branchen, men for Danmark som helhed. Problemet er akut. Der er jo ikke engang en stagnation på et højt tal,« konstaterer Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.

Samme direktør stiller sig undrende over for, at flere tusind unge sidste år blev afvist fra at komme ind på IT-uddannelser, fordi der ikke var pladser nok.

 

Det holder analytikerne øje med i dag:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, peger i dag på tre ting, han mener, investorer skal holde øje med.

  • I går var der endnu en omgang afstemninger i det britiske parlament. Der var indikative afstemninger for en lang række alternative muligheder til Theresa Mays aftale. Der var ikke nogen af mulighederne, der formåede at opnå et flertal. En af de forslag, der fik størst opbakning, var forslaget for en ny folkeafstemning omkring Brexit. Vi skal som investorer bl.a. holde øje med, hvorvidt Theresa May i løbet af de kommende dage får det nordirske parti DUP med på sin side. Selvom det bliver muligt, ser hun stadig ud til at mangle stemmer for at få sin aftale igennem.  Mandag er der lagt en ny debat i kalenderen i det britiske parlament, som kan gå hen og blive vigtig.
  • Forhandlinger mellem USA og Kina vil fortsætte i Beijing i dag, hvor de amerikanske delegerede Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin vil være i Kina. De seneste nyheder fra handelsfronten tyder på, at kineserne rykker sig på nogle af de vigtige områder som fx tvungen teknologioverførsel. Trump har flere gange signaleret, at det går godt med forhandlingerne viaTwitter. Alt i alt tyder det på, at begge parter er interesseret i at få en aftale i hus, selvom det ikke løser de mere langsigtede stridspunkter - som fx dominans indenfor vigtige industrier som teknologi.
  • På nøgletalsfronten vil der være en del data i dag, hvor vi starter med en lang række tillidsindikatorer i euro-området. Derudover får vi inflationstal for Tyskland og Spanien. Senere på dagen kan vi se frem til reviderede BNP-data for USA, bolig- og arbejdsmarkedsdata. Hele ugen har været travl på centralbanktaler, og i dag bliver ingen undtagelse: I dagens løb vil der være flere talere fra både den europæiske og amerikanske centralbank (ECB og Fed). ECBs chef, Mario Draghi, var onsdag ude og indikere, at han fortsat er fortrøstningsfuld med europæisk økonomi, og at meget af den svaghed vi så sidste år, skyldes en normalisering efter et stærkt 2017. Senest har centralbanken været ude og nedjustere både inflations- og vækstforventningerne til Eurozonen.

 

Markederne lige nu:

Indeksudvikling i procent:

Nikkei 225: -1,5

Topix: -1,6

Hongkongs Hang Seng: 0,0

China Shanghai Composite: -0,3

China CSI 300: +0,1

Taiwan Taiex: -0,2

Sydkoreas Kospi: -0,8

Indiens BSE Sensex: +0,6

Singapores STI: +0,3

Sydney ASX 200: +0,6