BR-familie glæder sig til samarbejdet med tidligere Ecco-kronprins

Kapitalfonden EQT sætter sit første store aftryk i legetøjskæden BR efter at have købt 75 pct. af selskabet. Stor udskiftning i bestyrelsen sender stifter-familien Gjørup i mindretal. Topchef Peter Gjørup ser frem til samarbejdet med bl.a. den tidligere Ecco-kronprins Michael Hauge Sørensen, der er ny formand.

Michael Hauge Sørensen. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nye tider i legetøjsklenodiet Top-Toy, der står bag BR-kæden og Toys'R'Us-kæden i Norden. Efter at den store svenske kapitalfond EQT i november købte 75 pct. af aktierne for 1,7 mia. kr. sker nu de første tydelige forandringer i den tidligere totalt familiedominerede virksomhed.

EQT sætter helt som ventet sit eget hold tungt ind i bestyrelsen, hvor den tidligere Ecco-kronprins Michael Hauge Sørensen bliver ny formand. EQT's udrensning i bestyrelsen reducerer Gjørup-familiens aftryk i bestyrelsen betragteligt. Hvor bestyrelsen hidtil har bestået af seks medlemmer af familien Gjørup, får familien fremover kun to medlemmer, mens de resterende fire er sat ind af EQT.

Topchefen hedder dog stadig Peter Gjørup, som er barnebarn af stifteren Børge Rasmussen, der med købet af en aviskiosk i Roskilde i 1950 startede legetøjseventyret. I 1963 omdannede sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup kiosken til en decideret legetøjsbutik under navnet BR efter farens initialer.

Peter Gjørup, der altså er tredje generation i legetøjsfamilien, glæder sig til samarbejdet med den nye professionelle bestyrelse.

»Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med den nye bestyrelse. Den har bred erfaring inden for detailhandel i de nordiske lande samt legetøjsindustrien. Jeg er sikker på, at de nye bestyrelsesmedlemmer vil bidrage med værdifuldt input til Top-Toy og hjælpe virksomheden med at lykkes med vores 2020-strategi. Det er vores ambition at blive den klart førende retailer i de nordiske lande,« skriver Peter Gjørup i en mail til Berlingske.

Han ønsker ikke at kommentere ændringerne yderligere.

Michael Hauge er også formand for bestyrelsen i EQT-ejede Tiger samt medlem af bestyrelserne i bl.a. Pandora og IC Group. Han er mest kendt for at være næstkommanderende i familieejede Ecco, hvor mange så ham som ambitiøs kronprins, inden han pludselig i sommeren 2013 sagde op i flyttede til Asien.

Nu ser han frem til at tage fat i legetøjsfirmaet, der har varslet vækst på omkring 50 pct. over de næste fire-fem år. Væksten skal især komme i Norge i Sverige, som tidligere beskrevet i Berlingske.

»De kommende år bliver en spændende rejse for TOP-TOY. Sammen med resten af bestyrelsen glæder jeg mig til at hjælpe TOP-TOY med at nå sit fulde potentiale,« lyder det fra Michael Hauge Sørensen i en mail til Berlingske fra Top-Toys presseafdeling.

Udover Michael Hauge Sørensen kommer den nye bestyrelse i Top-Toy til at bestå af norske Fredrik Steenbuch, der var direktør i sportskæden XXL, som EQT ejede og børsnoterede med succes. Derudover kommer den svenske online-ekspert Erik Lindgren ind i bestyrelsen, og endelig sætter EQT en af sine egne partnere, norske Anders Misund, der var ansvarlig for XXL-ejerskabet, ind i Top-Toy-bestyrelsen.

Chefen for EQT i Danmark, Morten Hummelmose, er glad for den nye legetøjsbestyrelse.

»Ændringerne i bestyrlsen er fuldstændig efter planen. Vi sætter altid folk ind med relevant erfaring. Michael Hauge har dyb og indgående erfaring fra detailsektoren og han er i forvejen en af vores industrielle rådgivere, så vi kender ham rigtig godt. Vi ser frem til at komme i gang,« siger Hummelmose.

Hvordan går arbejdet med at finde fælles fodslag med familien Gjørup her godt to måneder efter købet?

»Jamen, der er fælles fodslag. Det er ikke noget, vi skal til at finde. Familien brugte deres saglsproces på at finde en køber, som så blev EQT, som de har fælles fodslag med. Det har vi brugt lang tid på sammen med dem om inden vi skrev under, og det er den rigtige måde at gøre det på. Det gør at vi er klar nu til at rykke i samme takt,« siger Morten Hummelmose.