B&Os kiksede kinesiske forløb

Bestyrelsen i Bang & Olufsen har indtil videre sat en stopper for spekulationerne om et købstilbud på virksomheden. Berlingske har med hjælp fra kilder tæt på forløbet sammenstykket nogle af de vigtigste hændelser i de seneste dramatiske år, hvor flere har kigget på mulighederne for at byde på det danske nationalklenodie.

Efter ny nedjustering går B&O- formand Ole Andersen i gang med en omfattende gennemgang af selskabets fremtid. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2015 bliver bestyrelsen i Bang & Olufsen kontaktet af kinesiske Sparkle Roll. Det kinesiske investeringsselskab med den flamboyante kinesiske rigmand Qi Jianhong i spidsen ejer i forvejen en mindre aktiepost i det danske selskab. Her, længe før offentligheden får noget at vide om interessen, tilkendegiver Qi Jianhong, at han måske vil købe den danske producent af luksuselektronik.

Den kinesiske rigmand henvender sig til Bang & Olufsen efter flere dårlige kvartaler. Selskabet har svært ved at finde sin plads i et marked under hastig forandring, der allerede har kostet livet for flere af de andre mindre elektronikkoncerner. Det er de store selskaber som Apple, Samsung og LG, som ser ud til at sidde på fremtiden. Bestyrelsesformand Ole Andersen sagde allerede i 2014, at den danske virksomhed med hovedkontor i Struer overvejer alle muligheder om frem­tiden for selskabet.

En af de muligheder kan vise sig at være Sparkle Roll, for kinesernes henvendelser har en karakter, som får bestyrelsen til at ­reagere. Det tegner umidelbart til, at de vil lægge et tilbud på børsen. Bestyrelsen får investeringsbanken Carnegie til at undersøge andre muligheder, og om der er nogen, som vil byde mere for Bang & Olufsen end Sparkle Roll.

Det arbejde løber hen over sommeren 2015, og på et tidspunkt bliver to andre mulige købere føjet til listen. Men hverken Sparkle Roll eller andre kommer med et bud, som bestyrelsen kan forholde sig til. Og da flere og flere får viden om processen, begynder bestyrelsen i november 2015 at blive bekymret for, hvem der efterhånden kender de fortrolige informationer. Frygten er så stor, at bestyrelsen vælger at informere markedet. Kort bliver der fortalt, at der er tale om flere henvendelser, men det bliver under­streget, at der ingen garanti er for et købs­tilbud.

Dramatisk kursstigning

I de følgende måneder stiger aktiekursen dramatisk, og det er ikke uden problemer. En for høj kurs kan nemlig blive et problem for dem, som ønsker et bud på Bang & Olufsen, fordi det helst ikke skal ligge under det niveau, som markedet handler B&O-aktien til.

Alligevel opstår der midt i december en situation, som bestyrelsen tolker i retning af, at et købstilbud er meget tæt på. Derfor bliver regnskabet for andet kvartal rykket frem og sendt ud 17. december – eller næsten en måned før planlagt. Det sker for at give markedet bedre muligheder for at vurdere kvaliteten af tilbuddet. Spørgsmålene vælter ned over ledelsen, om hvorvidt der er et snarligt bud, men ingen vil sige noget. Og dem, der håber på et bud, bliver skuffede, for der sker ikke noget. Præcist hvorfor er uklart. Kilder mener, at bestyrelsen kan have misforstået Qi Jianhong og Sparkle Rolls hensigter, eller også ombestemmer han sig i sidste øjeblik.

Da Bang & Olufsen går ind i 2016, er der derfor ingen afklaring om fremtiden. Men i marts ændrer tingene sig for Bang & Olufsen. Ledelsen indgår en partneraftale med ­koreanske LG. Det er en vigtig aftale, som ledelsen i al hemmelighed har forhandlet om i et år. Samarbejdet betyder i første omgang, at LG kan stryges fra listen over mulige købere – hvis de nogensinde har været der – og for B&O løser det et alvorligt problem. I fremtiden skal koreanerne ­nemlig ­producere al indmad i B&O-tv, og dermed ser vanskelighederne med at følge den hastige teknologiske udvikling på TV ud til at være løst.

Ny tro på selvstændig fremtid

Aftalen giver bestyrelsen en tro på en ­fremtid som selvstændigt selskab. For tidligere har virksomheden solgt sin Automotive-­division, der fremstiller lydanlæg til biler. Det var en aftale, som gjorde selskabet gældfri og sammen med LG samarbejdet er behovet for en ny ejer blevet mindre.

Men alligevel forsætter der en slags ­forhandlinger om et bud på Bang & ­Olufsen. For rigtige forhandlinger om at overtage virksomheden er der ikke længere tale om, fortæller kilder. Der er nemlig ikke noget klart at tale om. De indikationer, der kommer fra Sparkle Roll, er ifølge kilderne for uklare til, at bestyrelsen for alvor kan tage stilling til noget.

Men pludselig vælger kineserne at stå frem. 22. marts fortæller de om deres ­interesse for den danske virksomhed, og at de overvejer et købstilbud. Men noget ­konkret sker der ikke, før Sparkle Roll 7. april køber den store aktionær, hollandske Delta, ud. De sælger deres aktiepost på 13 pct., så kineserne nu sidder på 20 pct. af den danske elektronikvirksomhed.

Sparkle Roll har også undersøgt mulighederne for at købe ATPs aktiepost på ­12 pct. Men de prisindikationer, som kineserne giver, værdisætter ifølge den store danske pensionskasse ikke Bang & Olufsen tilstrækkeligt.

Og i sidste uge fik bestyrelsen nok. En tidsfrist, som bestyrelsen har opsat for Sparkle Roll, er overskredet, som det hedder. ­Bestyrelsesformand Ole Andersen fortæller, at tidspunktet for at trække en streg i sandet er kommet.

I en samtidig meddelelse fra Bang & ­Olufsen kan markedet næsten forstå det sådan, at virksomheden ikke længere er til salg, og at det lange forløb med et købstilbud hængende over hovedet er overstået. Men det er mest ment for at berolige medarbejdere og andre, for bestyrelsen ved, at det ikke er tilfældet for en børsnoteret virksomhed.

I næste uge, om to måneder eller om et år kan det store samlede bud på Bang & Olufsen komme.

Om det bliver Sparkel Roll, en anden eller slet ingen, vil tiden vise.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar til denne artikel fra bestyrelses­formand Ole Andersen.