Bøndernes gæld eksploderer

På to år er gennemsnits-gælden for en fynsk landmand vokset med mere end en tredjedel - fra 7,4 millioner kroner i 2008 til 10 millioner i 2010.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det betyder, at det er svært at låne penge til de investeringer, der skal til for at effektivisere produktionen. Landbruget skal gøres rentabelt igen, så vi kan komme videre efter krisen, siger Niels Rasmussen, formand for den fynske landbrugsrådgivning, Centrovice til Fyens Stiftstidende.

Tallene viser også, at de fynske landmænd har langt færre penge på kistebunden. I 2008 havde en landmand i gennemsnit en egenkapital på 9,7 millioner kroner, mens den i 2010 var faldet til 8,4 millioner kroner.

- Det er de landmænd, der investerede friværdien i virksomheden, inden krisen satte ind, der bliver ramt nu. Deres friværdi var baseret på høje jordpriser, der siden er faldet, siger Nordeas erhvervskundechef på Fyn,

Poul Jørgensen.Jordpriserne er siden krisens indtog faldet fra 250.000 kroner pr. hektar til i omegnen af 150.000 kroner. Det er især svineproducenterne, der har det hårdt.- De har ligesom de øvrige landmænd lidt et kapitaltab. Men samtidig kæmper de med underskud i driften, fordi indtjeningen på svineproduktionen ikke har været stigende siden 2008, siger Poul Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

En af de svineproducenter er Søren Østerbye fra Tommerup, der har erklæret sig selv konkurs, og nu blot går og passer bankens grise bedst muligt:
- Det gav ingen mening længere. Jeg kunne ikke se, at underskuddet nogensinde skulle blive til overskud, siger han.Hans gård bliver solgt på tvangsauktion i næste uge.