B&O-formand: Vi er for små til at være selvstændige

Det danske teknologiklenodie kan være tæt på at opgive sin selvstændighed, siger bestyrelsesformand Ole Andersen. Virksomheden er for lille til at klare sig meget længere alene.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden som selvstændig virksomhed er ved at rinde ud for B&O. Det falmede danske ikon har ikke længere en størrelse til at klare sig mod store globale konkurrenter. Ole Andersen, bestyrelsesformand i B&O, siger, at alle muligheder er nu åbne for den 89-årige danske virksomhed, der mandag nedjusterede forventninger.

»Som virksomheden ser ud i dag er B&O for lille en virksomhed til at være selvstændig. Hvis ikke vi kan skabe betydelig mere størrelse på egen hånd er spørgsmålet om vi enten skal indskrænke vores forretning eller søge nogle partnere,« siger Ole Andersen.

B&O har de senere år haft store vanskeligheder med at finde sin plads i et forbrugerelektronikmarked under hastig forandring. Med en markedsværdi på børsen på blot 1,6 mia. kr. er der langt op til globale aktører som Samsung, Sony og Phillips. Og selskabet har ikke formået at vokse sig til en størrelse, hvor den er konkurrencedygtig. B&O omsatte i seneste regnskabsperiode for 2,9 mia. kr.

»Jeg vil ikke udelukke, at B&O er selvstændig om fem år, men det er næppe i den udgave, som vi kender i dag. Vi kan ikke drive alle vores aktiviteter på globalt basis for det er simpelthen for komplekst,« siger Ole Andersen.

Han siger, at B&O er ved at løbe tør for tid.

»B&O skal have betydeligt mere skala end i dag. Vi tror stadigvæk på, at B&O har et stort potentiale. Men spørgsmålet er om vi på egen hånd kan skabt den skala, der er nødvendig inden for en relativ kort tidshorisont. Kan vi ikke det må vi søge partnerskaber for at få skabt den. Vi overvejer alle muligheder og alt bliver testet med aktionærværdi for øje,« siger Ole Andersen.

De nye strategiske overvejelser kommer efter B&O mandag var tvunget til at nedjustere forventninger. Det skete selvom ledelsen ser stor interesse for flere af selskabets nye produkter. Men virksomheden har kikset produktionen, og nogle produkter er ikke nået ud til julehandlen. De vanskeligheder er blandt andet skabt af virksomhedens begrænsede størrelse.

»Man kan spørge hvorfor vi ikke har bestilt eller produceret flere produkter. Men vi er en lille virksomhed og vi kan ikke tage alt for mange chancer, og hvis vi i stedet for at bestille 10.000 stk. af en enhed pludselig bestiller 50.000, så kan vi risikere at komme til at sidde i en situation, hvor vi brænder inde med store varelagre, « siger Ole Andersen.

Bestyrelsen vil nu gå i gang med at analysere hvilke muligheder B&O har. Sandsynligvis bliver der tale om en form for partnerskab eller et frasalg af dele eller måske hele virksomheden.

»Vi åbner for alle muligheder. Vi gør alt med aktionærernes og virksomhedens interesser for øje. Vi har fire aktiviteter og vi må kigge på om det er for komplekst at drive alle disse aktiviteter på globalt plan. Det er det sandsynligvis, og det skal vi have gjort noget ved. Det kan indebære alt fra partnerskaber til andre strukturelle forandringer,« siger Ole Andersen.

B&O’s fire forretningsområder dækker tv, lyd, bilsystemer til luksusbiler og de billigere produkter i B&O Play.

Problemer med at levere produkterne fik mandag selskabet til at nedjustere til et underskud på driften fra et lille overskud tidligere. Det skete selvom ledelsen fortsat tror på vækst i omsætningen.

Søren Løntoft, aktieanalytiker i Sydbank, håber, at den seneste udvikling blot er tegn på kortvarige vanskeligheder.

»Hvis det er strukturelt, at man ikke kan vokse sin indtjening med en toplinje, der vokser næsten tocifret, så er det et kæmpe, kæmpe stort problem for B&O. Så det her bør være af kortsigtet varighed og noget, der bliver bragt i orden relativt hurtigt,« siger han og understreger, at hvis produktionsproblemerne ikke kan løses, »så står B&O med kæmpe store problemer.

Aktier i B&O faldt mandag 8 pct. til kurs 37,70.