Billige bærbare udfordrer netbooks

Hvorfor købe en netbook, når du kan få en almindelig bærbar computer til samme pris?

Foto: LG Electronics/Ho
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små netbooks har haft en enorm succes i de seneste år. En del af forklaringen kan være, at computerne ikke fylder og vejer ret meget, men den største faktor er nok prisen. En netbook koster typisk 2-3.000 kroner, mens en almindelig bærbar computer nemt kan koste det dobbelte eller mere.

Men der er tegn på, at prisen for notebooks og netbooks begynder at nærmere sig hinanden. I USA sælger Best-Buy nu en Acer laptop for 279 dollar eller omkring 1.500 kr.

For den pris får man en bærbar computer med 15,6-tommers skærm, Athlon-processor, 2 GB DDR2-hukommelse, 160 GB harddisk, WLAN, Ethernet og Windows Vista.

Det er ikke verdens hurtigste bærbare – men den er lysår foran den typiske netbook med 10-tommers skærm, Atom-processor og 1 GB RAM. Og prisen er stort set den samme.

I Danmark koster de billigste bærbare i skrivende stund lidt under 4.000 kr., men man kan være heldig at finde en maskine på tilbud til en lavere pris. De billige bærbare kan lægge pres på netbook-segmentet, og resultatet kan blive en sammensmeltning af segmenterne.

I forvejen er der en tendens til, at netbooks får større skærme på f.eks. 12 tommer, men mange købere har været skuffede, fordi den store skærm får dem til at forvente en kraftigere computer end det, netbooken kan levere. Det har bl.a. fået Dell til at stoppe salget af netbooks med store skærme.