Dell går mindre tilbage end ventet

Verdens PC-producent nummer to har som sine kollegaer svære problemer. Navnlig erhvervslivets manglende lyst til at skifte computerne ud slår hårdt.

Dell er fortsat kun en skygge af sig selv - her grundlæggeren Michael Dells af slagsen. Foto: Issei Kato, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne være meget værre. Sådan lyder den positive udgave af det halvårsregnskab, som verdens næststørste PC-producent, amerikanske Dell, fremlagde torsdag.

Overskuddet faldt med hele 23 procent, men det er bedre end forventet oven på PC-giganten Hewlett-Packards regnskab. HP mistede 19 procent i nettoindtægt som følge af vigende marked med faldende priser oveni.

Dell kom ud af andet kvartal med et overskud på 472 millioner dollars (2,4 milliarder kroner) mod 616 millioner dollars (3,2 milliarder kroner) for et år siden.

Erhvervsmarkedet 32 procent tilbage

Dell har faktisk solgt 17 procent flere PCer til privatkunder i forhold til sidste år. Erhvervsmarkedet er dog stadig i stampe; salget faldt med 32 procent sammenlignet med andet kvartal 2008. Og de pressede priser betyder, at indtægterne falder trods det øgede salg. Dell hentede således ni procent mindre i indtægter men havde dog stadig en omsætning på 2,9 milliarder dollars (15,1 milliarder kroner) på privatkunderne og 3,3 milliarder dollars (17,2 milliarder kroner) på erhvervskunderne.

Dell henter omkring 80 procent af sine indtægter fra erhvervslivet og er derfor særligt hårdt ramt af finanskrisen, og topchef og grundlægger Michael Dell forudser da også, at det stadig bliver en hård kamp, men at andet halvår tegner til at se lysere ud end årets første seks måneder. Han tror dog - som de store analysefirmaer - først, at erhvervslivet igen begynder at købe ind i 2010, når man ikke længere kan holde gamle PCer i live, og når den nye udgave af Microsofts styresystem Windows, Windows 7, kommer i handelen.

Over 9.000 færre ansatte

Dell er i færd med omfattende omlægninger af virksomheden, som skal skære fire milliarder dollars af udgifterne hvert eneste år. Antallet af ansatte var i januar 78.900 på verdensplan, hvilket er 9.300 færre end for et år siden.

HP og verdens PC-producent nummer 3, taiwanesiske Acer, har begge vundet markedsandele, hvor Dell er gået tilbage.

Mini-PCer æder markedet

Acer kom med regnskab tidligere torsdag, og selv om Acer er kongen af de prisbillige og ultrabærbare mini-PCer, som virkeligt har vundet frem, betyder de samme mini-PCer, at det almindelige PC-marked er kommet under hårdt pres. Mini-PCerne æder sig således ind på PC-markedet i stedet for at udvide markedet, som de gjorde i begyndelsen. Analysehuset IDC forventer således, at salget af mini-PCer vil vokse med 127 procent i år.

Acers resultat efter skat faldt også, ligesom omsætningen gik fem procent tilbage, på trods af at Acer har solgt 24 procent flere PCer i andet kvartal end for et år siden.